YOUTUBE

Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2018

FIFA, Μνημόνιο κατανόησης με το Συμβούλιο της Ευρώπης



Ενημερωτικά έγγραφα του Συμβουλίου της Ευρώπης

SG/Inf (2018) 12


10 Αυγούστου 2018[1]





ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ μεταξύ
ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ και της
ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ εφεξής «FIFA»






Μνημόνιο κατανόησης μεταξύ του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (FIFA), εφεξής «τα μέρη».

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

Στόχος του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι να επιτευχθεί μεγαλύτερη ενότητα μεταξύ των κρατών μελών του με σκοπό τη διαφύλαξη και την πραγμάτωση των ιδεωδών και των αρχών της κοινής τους κληρονομιάς. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, οι θεμελιώδεις αξίες του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα, η δημοκρατία και το κράτος δικαίου.

Ο αθλητισμός διαδραματίζει θεμελιώδη ρόλο στην υλοποίηση του στόχου του Συμβουλίου της Ευρώπης, μέσω της προώθησης των βασικών του αξιών, μέσω του αθλητισμού και μέσω της ενίσχυσης των δεσμών μεταξύ των λαών. Το Συμβούλιο της Ευρώπης τάσσεται υπέρ του δίκαιου ρόλου και του σεβασμού του αθλητισμού, συμβάλλοντας στην ασφάλεια, τη δεοντολογία και την προσβασιμότητα του αθλητισμού. Αυτό το έργο συμβάλλει στη δημιουργία δημοκρατικών κοινωνιών χωρίς αποκλεισμούς, οι οποίες σεβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης επιδιώκει, μεταξύ άλλων, να διευκολύνει τον διακυβερνητικό διάλογο και τη συνεργασία για την ανάπτυξη νομικών μέσων, με τη συμμετοχή των ενδιαφερόμενων μερών στις δραστηριότητες καθορισμού προτύπων του. Η δράση του περιλαμβάνει επίσης την παρακολούθηση της συμμόρφωσης με τα πρότυπα και την παροχή τεχνικής υποστήριξης στα κράτη μέλη για την εφαρμογή προτύπων, καθώς και πρωτοβουλίες ευαισθητοποίησης με στόχο συγκεκριμένες ομάδες ή/και το ευρύ κοινό.

Πολλές συνθήκες του Συμβουλίου της Ευρώπης[2] έχουν ιδιαίτερη σημασία στον τομέα του αθλητισμού, δημιουργώντας το πλαίσιο εντός του οποίου οι νομοθεσίες και οι πολιτικές της Ευρώπης πρέπει να εξελίσσονται προκειμένου να εγγυώνται την ασφάλεια, την προστασία και υπηρεσίες στους ποδοσφαιρικούς αγώνες, την καταπολέμηση της φαρμακοδιέγερσης, της διαφθοράς και της χειραγώγησης αθλητικών αγώνων, την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών καθώς και της σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης παιδιών. Οι συνθήκες αυτές είναι ανοιχτές στην προσχώρηση μη ευρωπαϊκών κρατών και χρησιμοποιούνται ως αναφορά από άλλους διεθνείς φορείς.

Ένας από τους καταστατικούς στόχους της FIFA είναι η συνεχής βελτίωση του παιχνιδιού του ποδοσφαίρου και η προώθηση της παγκόσμιας αναγνώρισής του υπό το πρίσμα των αξιών της ενοποίησης, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και της ανθρωπιστικής βοήθειας, ιδίως μέσω προγραμμάτων για τη νεολαία και την ανάπτυξη. Η FIFA προωθεί την ακεραιότητα, τη δεοντολογία και τις δίκαιες συνθήκες, ώστε να αποτρέπονται όλες οι μέθοδοι ή πρακτικές, όπως η διαφθορά, η φαρμακοδιέγερση ή ο συνδυασμός χειρισμών, που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ακεραιότητα των παιχνιδιών, των αγώνων, των παικτών, των υπαλλήλων και των ενώσεων μελών, ή να οδηγήσουν σε κατάχρηση του ποδοσφαίρου.

Στο πλαίσιο της πολιτικής της για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η FIFA αναγνωρίζει την υποχρέωσή της να προασπίζει την αξιοπρέπεια και τα ίσα δικαιώματα όλων των συμμετεχόντων στην άσκηση των δραστηριοτήτων της. Η πολιτική για τα ανθρώπινα δικαιώματα καθορίζει την εκ του νόμου δέσμευση της FIFA και περιγράφει την προσέγγιση της FIFA όσον αφορά την εφαρμογή της σύμφωνα με τις κατευθυντήριες αρχές των Ηνωμένων Εθνών για τις Επιχειρήσεις και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Το άρθρο 3 του καταστατικού της FIFA ορίζει ότι η FIFA έχει δεσμευθεί να σέβεται όλα τα διεθνώς αναγνωρισμένα ανθρώπινα δικαιώματα και να καταβάλλει προσπάθειες για την προώθηση της προστασίας των εν λόγω δικαιωμάτων.

Για την επίτευξη των στόχων της, η FIFA συμμετέχει σε διάλογο με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, τους διεθνείς και διακυβερνητικούς οργανισμούς και με τις εθνικές αρχές, προκειμένου να συμβάλει στην ανάπτυξη κανόνων και προτύπων.

Κατά την επιδίωξη των στόχων τους, τα μέρη αναγνωρίζουν τη σημασία της στενής συνεργασίας μεταξύ των δημόσιων αρχών και των αθλητικών οργανώσεων, τόσο όσον αφορά τις αθλητικές δραστηριότητες στις οποίες έχουν πρόσβαση όλοι, όσο και τη διάδοση του διαφορετικού περιεχομένου του αθλητισμού.

Τα μέρη κατέληξαν στην ακόλουθη συμφωνία:

1.         ΒΑΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

Το Συμβούλιο της Ευρώπης και η FIFA αναγνωρίζουν ότι:

1.1.        Το ποδόσφαιρο απευθύνεται σε όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως φύλου, φυλής, ηλικίας, αναπηρίας, θρησκείας, εθνικότητας, σεξουαλικού προσανατολισμού και κοινωνικού ιστορικού. Η πολυμορφία πρέπει να προωθηθεί με τον αθλητισμό και κάθε είδους διάκριση — θεσμική ή κοινωνική — πρέπει να απορριφθεί·

1.2.        Το ευρωπαϊκό αθλητικό μοντέλο, που χαρακτηρίζεται από μια δημοκρατική, εδαφική και πυραμιδική δομή, βασίζεται σε αθλητικούς και χρηματοοικονομικούς μηχανισμούς αλληλεγγύης, όπως η αρχή της προαγωγής και της επαναγωγής, οι γενικοί διαγωνισμοί με ισορροπία μεταξύ των συλλόγων και των εθνικών ομάδων, και η συμβιωτική σχέση μεταξύ της ελίτ και του ερασιτεχνικού αθλητισμού·

1.3.        Καθώς η ανάπτυξη νέων ταλέντων είναι μια από τις βασικές δραστηριότητες των αθλητικών συλλόγων, οι πολιτικές που έχουν σχεδιαστεί για την ενθάρρυνση της τοπικής κατάρτισης και της εκπαίδευσης των αθλητών θα πρέπει να ενισχυθούν. Θα πρέπει επίσης να επινοηθούν τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία της καλής διαβίωσης και της φυσικής ενσωμάτωσης των νέων ποδοσφαιριστών και για την προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας των αθλητών γενικά,

1.4.        Οι εθνικές ομάδες μπορούν να αποτελέσουν ισχυρό σύμβολο για την κοινωνική ένταξη, ιδίως όταν οι άνδρες και οι γυναίκες από μειονοτικές ομάδες και περιθωριοποιημένες κοινότητες επιλέγονται μεταξύ τους παράλληλα.

1.5.        Είναι αναγκαίο να υπάρξει μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των διαφόρων ενδιαφερόμενων μερών για την καταπολέμηση των σοβαρών απειλών για το ποδόσφαιρο, όπως βία, στιγματισμός και διακρίσεις, ντόπινγκ ή προσυνεννοημένοι αγώνες· κατάλληλα νομικά πλαίσια, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας περαιτέρω ανάπτυξης των υφιστάμενων προτύπων και πιο συντονισμένη προσέγγιση από τις δημόσιες αρχές και τις αθλητικές οργανώσεις θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων με έγκαιρο και αποτελεσματικό τρόπο·

1.6.        Η περαιτέρω εφαρμογή της χρηστής διακυβέρνησης στον τομέα του αθλητισμού είναι καίριας σημασίας για την επίτευξη οικονομικής προβλεψιμότητας, τη βιωσιμότητα του αθλητισμού και την προστασία της αυτονομίας του αθλητισμού.

1.7.        Σημαντικά αθλητικά γεγονότα έχουν τη δυνατότητα να οδηγήσουν σε κληρονομιά θετικών και μόνιμων αλλαγών σε κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.


2.                       ΤΟΜΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

Στόχος του παρόντος μνημονίου συμφωνίας είναι η δημιουργία ενός πλαισίου για την ενίσχυση και την περαιτέρω ανάπτυξη συνεργειών, συνεργασίας και, όπου ενδείκνυται, εταιρικών σχέσεων μεταξύ των μερών. Το πλαίσιο αυτό από μόνο του δεν είναι νομικά δεσμευτικό για οποιοδήποτε από τα μέρη. Ενδέχεται να συναφθούν ειδικές ρυθμίσεις για την άσκηση κοινών δραστηριοτήτων. το Συμβούλιο της Ευρώπης και η FIFA θα λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να προωθήσουν τη συνεργασία τους με την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις αντίστοιχες δραστηριότητές τους και με την εκπόνηση και εφαρμογή κοινών στρατηγικών και προγραμμάτων για τις προτεραιότητες και τους τομείς κοινού ενδιαφέροντος που αναφέρονται κατωτέρω.

Ανθρώπινα δικαιώματα, Ακεραιότητα και Χρηστή Διακυβέρνηση στον αθλητισμό
                    
2.1.      Προστασία και προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις αθλητικές δραστηριότητες, μεταξύ άλλων με τη χρήση ποδοσφαιρικών αγώνων ως μοχλού. Οι ιδιαίτερες προσπάθειες θα έχουν ως στόχο:
           
2.1.1.        καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και προώθηση της ισότητας των φύλων, μεταξύ άλλων με την περαιτέρω ανάπτυξη της προσέγγισης με βάση το φύλο σε πολιτικές και μέτρα καθώς και με αντιμετώπιση των στερεοτύπων των φύλων και των κοινωνικοπολιτιστικών εμποδίων·

2.1.2.        προώθηση και προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών και των ευάλωτων ενηλίκων που εμπλέκονται σε αθλητικές δραστηριότητες·

2.1.3.        πρόληψη και καταπολέμηση των διακρίσεων κάθε είδους στο ποδόσφαιρο.

2.2.      Προώθηση μιας νοοτροπίας καθαρών αθλητικών και αποτελεσματικών ανεξάρτητων διαδικασιών καταπολέμησης της φαρμακοδιέγερσης, με σεβασμό των δικαιωμάτων των συμμετεχόντων·

2.3.      Πρόληψη και καταπολέμηση των προσυνεννοημένων αγώνων βάσει της σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη χειραγώγηση των αθλητικών αγώνων (CETS αριθ. 215, 2014)·

2.4.      Προώθηση της χρηστής διακυβέρνησης στον αθλητισμό, ιδίως της συμμόρφωσης των ενώσεων μελών της FIFA με τις βασικές αρχές της, όπως η δημοκρατία, η ισότητα των φύλων, η συμμετοχή των ενδιαφερόμενων μερών, η διαφάνεια, η λογοδοσία (ανάληψη ευθυνών), η αλληλεγγύη, οι έλεγχοι και ισοζύγια, καθώς και τα σχετικά πρότυπα για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Προώθηση της ασφάλειας και προστασίας σε ποδοσφαιρικούς αγώνες

2.5.      Τα συμβαλλόμενα μέρη δεσμεύονται να συνεργαστούν για την προώθηση μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης για την προστασία, ασφάλεια και εξυπηρέτηση των ποδοσφαιρικών αγώνων, σε συνεργασία με τους αρμόδιους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.

Μείζονος σημασίας αθλητικές εκδηλώσεις

2.6.      Τα μέρη εκφράζουν την επιθυμία τους να αναπτύξουν αμοιβαία επωφελή διάλογο και συνεργασία ενόψει των σημαντικών ποδοσφαιρικών αγώνων, ιδίως όσων πραγματοποιούνται στην Ευρώπη ή συμπεριλαμβανομένων των ευρωπαϊκών ομάδων.

Θεσμική συνεργασία

2.7.      Τα μέρη θα συνεχίσουν να ενισχύουν τη συνεργασία τους μέσω της τακτικής ανταλλαγής απόψεων, ορθών πρακτικών και της ανάπτυξης κοινών πρωτοβουλιών και του συντονισμού των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων.

2.8. Η  FIFA έχει δεσμευθεί να ανταλλάσσει βέλτιστες πρακτικές με τους φορείς του Συμβουλίου της Ευρώπης που είναι αρμόδιοι για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την καταπολέμηση της φαρμακοδιέγερσης, την ασφάλεια και τις υπηρεσίες σε αθλητικές εκδηλώσεις, τη διακυβέρνηση του αθλητισμού και την καταπολέμηση της διαφθοράς.


3. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα μέρη θα συμφωνήσουν σχετικά με τον τρόπο επικοινωνίας σχετικά με τις βασικές αξίες τους, τους κοινούς στόχους και τις κοινές δράσεις. Θα διερευνήσουν από κοινού πιθανά θέματα για έργα ή εκστρατείες επικοινωνίας υψηλού επιπέδου.


4. ΕΦΑΡΜΟΓΗ

4.1.      Κάθε δύο χρόνια, μετά την έγκριση του προγράμματος δραστηριοτήτων του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη διετία, τα μέρη θα επανεξετάσουν από κοινού τη συνεργασία τους και θα προσδιορίσουν τις συγκεκριμένες δραστηριότητες ή σχέδια που θα υλοποιηθούν κατά τη διάρκεια της επόμενης διετίας. Οι εν λόγω δραστηριότητες και έργα θα αντικατοπτρίζονται σε ένα σχέδιο συνεργασίας με αντίστοιχο οδικό χάρτη, ο οποίος θα περιλαμβάνεται στην ανταλλαγή επιστολών μεταξύ των μερών και θα επιδιώκεται η άμεση αποτελεσματικότητά τους.

4.2.      Κάθε μέρος διαχειρίζεται τον δικό του προϋπολογισμό. Με την επιφύλαξη ειδικών συμφωνιών κατά περίπτωση, η κοινή δράση δεν συνεπάγεται οικονομικές συνεισφορές, αποζημίωση ή επιστροφή από οποιοδήποτε μέρος.

4.3.      Η υλοποίηση κοινών δραστηριοτήτων εξαρτάται από τη διαθεσιμότητα επαρκών πόρων που καθορίζονται από κάθε μέρος σύμφωνα με τους αντίστοιχους κανόνες και κανονισμούς τους.

4.4.      Καμία  διάταξη του παρόντος μνημονίου συμφωνίας δεν έχει την έννοια ότι υποχρεώνει οποιοδήποτε από τα συμβαλλόμενα μέρη να συμμετάσχει, να συμβάλει, ή με άλλον τρόπο, να υποστηρίξει οποιεσδήποτε προβλεπόμενες δραστηριότητες ή ενέργειες τις οποίες έχει προτείνει ή αναλάβει το άλλο συμβαλλόμενο μέρος.

4.5.      Με την υπογραφή του παρόντος μνημονίου συμφωνίας, κάθε μέρος διορίζει έναν σύνδεσμο και έναν αναπληρωτή για την εφαρμογή του παρόντος μνημονίου συμφωνίας. Τα εν λόγω πρόσωπα θα είναι ιδίως υπεύθυνα για την αναθεώρηση και την επικαιροποίηση των λεπτομερών στόχων και στρατηγικών συνεργασίας για κάθε διετία με την τακτική ανταλλαγή απόψεων. Αυτό ισχύει με την επιφύλαξη των προσώπων στα οποία έχουν ανατεθεί συγκεκριμένες δραστηριότητες, οι οποίοι θα επικοινωνούν απευθείας μεταξύ τους, διατηρώντας παράλληλα την ενημέρωση των προσώπων συνδέσμων. Τυχόν αλλαγές σχετικά με τον υπεύθυνο σύνδεσης κοινοποιούνται αμέσως στο άλλο μέρος.

4.6.      Τα μέρη συνεισφέρουν στην κατάρτιση εγγράφου απολογισμού τουλάχιστον ανά 24 μήνες μετά την έναρξη λειτουργίας του παρόντος μνημονίου συμφωνίας. Αυτό ισχύει με την επιφύλαξη της τακτικής υποβολής εκθέσεων που ενδέχεται να απαιτείται από τα διοικητικά όργανα κάθε μέρους.

5.           ΘΕΣΗ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ, ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΛΗΞΗ

Το παρόν μνημόνιο κατανόησης αρχίζει να λειτουργεί από την υπογραφή του από τα συμβαλλόμενα μέρη. Οι τροποποιήσεις συμφωνούνται από τα δύο μέρη γραπτώς.

Το παρόν μνημόνιο  θα παραμείνει σε ισχύ έως ότου καταγγελθεί με αμοιβαία συναίνεση ή από οποιοδήποτε από τα δύο μέρη ανά πάσα στιγμή, με γραπτή προειδοποίηση τριών μηνών.


6.           ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Η παρούσα συμφωνία αποτελεί έκφραση κοινής αντίληψης και δεν δημιουργεί νομικά δεσμευτικά δικαιώματα ή υποχρεώσεις βάσει του διεθνούς ή του εθνικού δικαίου. Κάθε διαφορά, διαμάχη ή αξίωση που απορρέει από την παρούσα συμφωνία ή σε σχέση με αυτήν θα διευθετείται από τα μέρη μέσω διαπραγματεύσεων με καλή πίστη.


Έγινε στ... [πόλη], [ημέρα] [μήνας] [έτος], στα αγγλικά, σε δύο αντίγραφα.

Για το Συμβούλιο της Ευρώπης                                          Όσον αφορά τη Διεθνή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (FIFA)



[1]Το έγγραφο αυτό έχει υποβληθεί σε περιορισμούς κατά την ημερομηνία έκδοσης·Αποχαρακτηρίζεται σύμφωνα με το ψήφισμα Res (2001) 6 σχετικά με την πρόσβαση στα έγγραφα του Συμβουλίου της Ευρώπης.
[2]Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται: η σύμβαση για την καταπολέμηση της φαρμακοδιέγερσης (ETS αριθ. 135, 1989) και το πρόσθετο πρωτόκολλό της (ETS αριθ. 188, 2002)·η σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης σχετικά με τη χειραγώγηση των αθλητικών αγώνων (CETS αριθ. 215, 2014)·η σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για την προστασία, την ασφάλεια και τις υπηρεσίες σε ποδοσφαιρικούς αγώνες και άλλα αθλητικά γεγονότα (CETS αριθ. 218, 2016)·σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων (CETS αριθ. 197, 2005)·η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας (CETS αριθ. 210, 2011) και η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση (CETS αριθ. 201, 2010)·σύμβαση ποινικού δικαίου για τη διαφθορά (ETS αριθ. 173, 1999) και το πρωτόκολλό της (ETS αριθ. 191, 2003),·Σύμβαση αστικού δικαίου για τη διαφθορά (ETS αριθ. 174, 1999).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου