Γραπτή εισήγηση-πρόταση περί Αθλητικής Διαδοχής κατά την ετήσια σύνοδο του ΙΔΕΑΔ 22-11-2024, όπως υπεβλήθη στην ΕΠΟ για λογαριασμό της ΚΕΠ σχετικά με την θεσμοθέτηση ενός Κανονισμού Αθλητικής Διαδοχής, σύμφωνα με την κρατούσα νομολογία των διαιτητικών οργάνων της ΕΠΟ,των επιτροπών της FIFA αλλά και του CAS και την σωρρευμένη εμπειρία κατά την υπεράσπιση των μελών της ΚΕΠ ενώπιον του Διαιτητικού Δικαστηρίου Ποδοσφαίρου της ΕΠΟ,της ΕΕΑ και των πολιτικών δικαστηρίων.
ΠΡΟΣ
1.ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΕΠΟ,
2.ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΛΕΓΧΟΥ, ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΟ,
3.ΤΗΝ ΝΟΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΕΠΟ,
4.ΤΟ ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΠΟ,
5.ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΤΗΣ ΕΠΟ,
6.ΤΗΝ SUPER LEAGUE 1,
7.ΤΗΝ SUPER LEAGUE 2,
8.ΤΟΝ ΠΣΑΠΠ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ "ΚΙΝΗΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ-ΚΕΠ"
ΠΕΡΙ "ΚΩΔΙΚΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΟΧΗΣ"
Όταν η ΚΕΠ αντέδρασε έντονα κι αστραπιαία απέναντι στο "στημένο " παλιό κανονιστικό πλαίσιο, συγχρόνως υποσχέθηκε οτι σύντομα θα σας υποβάλλει ένα πλήρες, λεπτομερές, δίκαιο και αναγκαίο σχέδιο ενός κανονισμού που όχι μόνο θα ρυθμίζει υποδειγματικά τον νεοφανη θεσμό της Αθλητικής Διαδοχής αλλά και θα προλάβει το έντονα φημολογούμενο νομοθετικό πραξικόπημα της Κυβέρνησης που βεβαίως a priori απορρίπτεται από την FIFA!
Με ικανοποίηση λοιπόν και μεγάλες προσδοκίες,τον θέτουμε προς διαβούλευση ενώπιον όλων των ποδοσφαιρικών εταίρων και των θεσμικών οργάνων τους, θεωρώντας τον εκ των ων ουκ άνευ κανονισμών που πρέπει να εγκριθούν από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ σε συνδυασμό με τον επιβληθεντα από την UEFA νέο Κανονισμο Αδειοδότησης (με τον οποίο πρέπει να εναρμονισθεί, τόσο ο ΚΑΠ και το Παράρτημα του, όσο και ο ΚΙΜΠ, την υπόθεση,καθώς αρχισαν τα νέα επαγγελματικά πρωταθλήματα,ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΘΕΡΑΠΕΥΘΕΙ ΟΙ ΠΥΟΡΡΟΟΥΣΕΣ ΠΛΗΓΕΣ ΤΩΝ ΧΡΕΩΝ,ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΤΗΜΕΝΩΝ ΑΓΩΝΩΝ:
Κ Ω Δ Ι Κ Α Σ
Α Θ Λ Η Τ Ι Κ Η Σ Δ Ι Α Δ Ο Χ Η Σ
( Κ Α Δ )
(CODEX OF SPORTING SUCCESSION-COSS)
Άρθρο 1: ΈΝΝΟΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΟΧΗΣ-
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ
1.Αθλητικη Διαδοχή είναι η αυτοδίκαιη μεταβίβαση δικαιωμάτων και υποχρεώσεων από ένα προηγουμενο νομικο προσωπο σε άλλο επόμενο νομικό πρόσωπο του οργανωμένου ποδοσφαίρου που ανήκουν στην ίδια αθλητική οντότητα, είτε μετά από μεταβίβαση της πλειοψηφίας των μετοχών του, είτε μετά από υποβιβασμό της ΠΑΕ από τα επαγγελματικά πρωταθλήματα, είτε μετά από πτώχευση της ΠΑΕ, είτε μετά από λύση, εκκαθάριση και επανασύσταση της.
2.Ως μεταβίβαση θεωρείται η μεταβίβαση μίας οικονομικής οντότητας του οργανωμένου ποδοσφαίρου που διατηρεί την ταυτότητα της και μετά την μεταβίβαση και νοείται ως σύνολο οργανωμένων πόρων με σκοπό την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας στον χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου σε Ελλάδα κι εξωτερικό.
3.Για την μεταβίβαση της ποδοσφαιρικής οικονομικής μονάδας αρκεί η αλλαγή του υπευθύνου για την εκμετάλλευση της ποδοσφαιρικής επιχειρησης φυσικού ή νομικού προσώπου, χωρίς να απαιτείται η μεταβίβαση της κυριότητας της επιχείρησης.
4.Ως ποδοσφαιρική επιχειρηση , νοείται το σύνολο των πραγμάτων, δικαιωμάτων και πραγματικών καταστάσεων (καλή φήμη, εμπορική πίστη, πελατεία κλπ) που έχουν οργανωθεί σε οικονομική ενότητα από τον φορέα τους, φυσικό ή νομικό πρόσωπο,για τον προσπορισμο κέρδους από την συμμετοχή σε επαγγελματικές εγχώριες ή διεθνείς ποδοσφαιρικές διοργανώσεις.
5.Η ευθύνη του αποκτώντος φυσικού ή νομικού προσώπου την ποδοσφαιρική επιχειρηση,σε καμμία περίπτωση δεν εξαρτάται από την γνώση του για την ύπαρξη χρεών.
6.Η νέα-αθλητικη διάδοχος ΠΑΕ υπεισέρχεται σε όλα τα υλικά και άυλα δικαιώματα(Royalties κλπ) των προηγούμενων ΠΑΕ, είτε αφορούν απαιτήσεις από πωλήσεις- μετεγγραφές ποδοσφαιριστων, είτε αποτελούν αντικείμενο τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων, είτε προέρχονται από αγοραπωλησία μετοχών ή απαιτήσεις κατά προηγούμενων ιδιοκτητών και μελών του ΔΣ, είτε από άλλες οικονομικές συναλλαγές (τηλεοπτικά δικαιώματα, ποσοστά από το Στοίχημα,δάνεια, εγγυητικές επιστολές, εκχωρήσεις κλπ)
7.Η νέα -αθλητικη διάδοχος ΠΑΕ αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις από συμβάσεις και σχέσεις εργασίας και υπεισέρχεται στην υποχρέωση καταβολής προς τους εργαζομένους των προηγούμενων ΠΑΕ των επιδικασθεντων από τα διαιτητικά όργανα της ΕΠΟ,της FIFA,του CAS και των πολιτικών δικαστηρίων.
8.Η νέα-αθλητικη διάδοχος ΠΑΕ αναλαμβάνει και τις οφειλές της παλιάς ΠΑΕ προς άλλα σωματεία ή ΠΑΕ, προπονητές, γυμναστές, μέλη προπονητικού τημ, διαμεσολαβητές, διοργανώτριες αρχές, FIFA-UEFA που έχουν βεβαιωθεί με τελεσίδικες αποφάσεις των διαιτητικών οργάνων της ΕΠΟ,της FIFA,της UEFA και του CAS.
9.Η ΕΠΟ έχει αναγνωρίσει την Αθλητική Διαδοχή, ανεξάρτητα από την τιτλοδοσια και ορολογία των σχετικών άρθρων, αρχικά με τα άρθρα 2-18.4 του Καταστατικού της και στην συνέχεια με τα άρθρα 4-5 του Παραρτήματος 01 του ΚΑΠ,τα άρθρα 70-73επ.του Κανονισμού Αδειοδότησης ,το άρθρο 25 του ΚΙΜΠ ,το άρθρο 5 του ΔΚΛ/ΔΔΠ και τα άρθρα 15-16-17 του Κανονισμού Ερασιτεχνικών Ποδοσφαιρικών Σωματείων.
10.Η FIFA έχει αναγνωρίσει την Sporting Succession με το άρθρο 15.4-5 του Πειθαρχικού Κώδικα και τις Εγκυκλίους 1628/9.5.2018 και 1681/11.7.2019,ενώ η UEFA με τους Licensing Regulations.
11.Ο Αθλητικός Νόμος 2725/1999, όπως ισχύει σήμερα έχει αναγνωρίσει την Αθλητική (Καθολική )Διαδοχή με τα άρθρα 60-64-73 και 111, ενώ η Ελληνική Δημοκρατία ,πέραν της Ολιστικής Μελέτης που συνυπέγραψε με την ΕΠΟ και την FIFA, έχει ενσωματώσει στο Εθνικό Δίκαιο την Κοινοτική Οδηγία υπ.αριθμ. 98/50/ΕΚ με το Προεδρικό Διάταγμα 178/2002 περί Προστασίας Εργαζομένων από την Μεταβίβαση Επιχείρησης, ισχυουσης συγχρόνως της ρύθμισης του άρθρου 479ΑΚ.
Άρθρο 2: ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΟΧΗΣ
Στις διατάξεις του παρόντος Κώδικα υπόκεινται:
1.Τα μητρικά ερασιτεχνικά ποδοσφαιρικά σωματεία, ως ιδρυτικά των ΠΑΕ, οι παλιές ΠΑΕ , είτε ως εκκαθαρισθεισες, είτε ως υπό εκκαθάριση,οι νέες Ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρίες (ΠΑΕ),τα παλιά Τμήματα Αμειβομενων Ποδ/στων και γενικά τα ποδοσφαιρικά κλαμπ που μετέχουν στο οργανωμένο ποδόσφαιρο με οποιαδήποτε νομική μορφή.
2.Οι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, προπονητές , γυμναστές, μέλη προπονητικών τημ και αδειοδοτημένοι από την ΕΠΟ διαμεσολαβητές Μετεγγραφων Ποδοσφαιριστών, ακόμα κι αν έχουν τερματίσει την επαγγελματική καριέρα τους.
3.Οι Πρόεδροι,οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι,οι υπογράφοντες τα συμβόλαια και τα ιδιωτικά συμφωνητικά νόμιμοι εκπρόσωποι, καθώς και οι de facto Διοικητές, Μεγαλομέτοχοι και Ιδιοκτήτες των ΠΑΕ.
4.Οι πληρεξούσιοι δικηγόροι των διαδίκων φυσικών και νομικών προσώπων ως παράγοντες της διαιτητικής δίκης.
5.Οι Ανώτατοι Τακτικοί Δικαστές και οι Δικηγόροι,ως Διαιτητές-Μελη της ΠΕΕΟΔ και του ΔΔΠ και ως παράγοντες της διαιτητικής δίκης.
6.Η ΕΠΟ,η Super League 1,η Super League 2,ο ΠΣΑΠΠ,η UEFA και η FIFA ως διοργανώτριες αρχές και ποδοσφαιρικοί εταίροι.
Άρθρο 3: ΈΚΤΑΣΗ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΟΧΗΣ
1.Η έννομη σχέση της Αθλητικής Διαδοχής θα έχει χρονική ισχύ εντός της ποδοσφαιρικής έννομης τάξης για είκοσι χρόνια και θα καταλαμβάνει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις μεταξύ ΠΑΕ, σωματείων,ποδοσφαιριστων, προπονητών και διαμεσολαβητών που συνεργάσθηκαν σε ποδοσφαιρικό επίπεδο υπό την ίδια Αθλητική Οντότητα, ανεξάρτητα από την νομική μορφή του νομικού προσώπου, όσον αφορά τις ανεκτελεστες διαιτητικές αποφάσεις που δημοσιεύθηκαν μέχρι την περίοδο 2023-2024.
2.Καθε πρωτοβάθμια διαιτητική απόφαση που δεν εκτελέσθηκε από την περίοδο 2023-2024 κι εντεύθεν,θα μπορεί να εκτελείται με απόφαση του ΔΔΠ κατά της αθλητικής διαδόχου ΠΑΕ το πολύ μέχρι πέντε χρόνια μετά την δημοσίευση της κι εφόσον η νέα ΠΑΕ υφίσταται για ισοχρονο διάστημα.
3.Ολες οι αποφάσεις της ΠΕΕΟΔ που δεν έχουν εισαχθεί ενώπιον του ΔΔΠ, είτε για επιβολή, είτε για ενεργοποίηση ποινών, εντός των παραπάνω αποσβεστικων προθεσμιών θα θεωρούνται παραγεγραμμενες, όσον αφορά την ποδοσφαιρική εκτελεστοτητα τους.
4.Σε περίπτωση που οι FIFA-UEFA θεσπίσουν διαφορετικές προθεσμίες, υποχρεωτικά θα εφαρμόζονται αυτές.
5.Καθε αντίθετο χρονικό όριο που θα τίθεται από Νόμο του Κράτους σχετικά με την εκτέλεση των διαιτητικών αποφάσεων των οργάνων της ΕΠΟ,δεν θα λαμβάνεται υπόψη και δεν θα εφαρμόζεται από τους διαιτητές.
6.Ο υπάρχων χρονικός περιορισμός της αγωνιστικής περιόδου 2016-2017 που προβλέπεται από το άρθρο 111 του Ν.2725/1999 κι έχει αυτούσιος ενσωματωθεί στο άρθρο 4-5 του Παραρτήματος 01 του ΚΑΠ μετά την κατάργηση του άρθρου 45 του προισχυσαντος Κανονισμού Αδειοδότησης της ΕΠΟ και την αντικατάσταση του από τα άρθρα 70-73επ.του ισχύοντος Κανονισμού Αδειοδότησης της ΕΠΟ, λογίζεται ως μη γεγραμμένος και πρέπει να διαγραφεί από την επόμενη έκδοση τους.
Άρθρο 4: ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ:ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ-ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ-ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΕΣ
ΚΑΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ
1.Καθε Έλληνας ή αλλοδαπός επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, προπονητής ,διαμεσολαβητής και δικηγόρος που έχει εκδώσει διαιτητική απόφαση της ΠΕΕΟΔ/ ΕΠΟ ή της ΕΕΟΔΕΠ/ΕΠΑΕ ή απόφαση πολιτικού δικαστηρίου από την αγωνιστική περίοδο 2003-2004 και δεν έχει εκτελεσθεί ολικά , είτε κατά ΠΑΕ, είτε κατά ΤΑΠ, δικαιούται να προσφύγει ενώπιον του ΔΔΠ κατά της νέας ΠΑΕ και να ζητήσει αναγνώριση της Αθλητικής Διαδοχής και επιβολή-ενεργοποιηση ποινών.
2.Το δικαίωμα αναγγελίας ως δανειστή και καταγγελίας ενώπιον του Πρωτοβάθμιου Οργάνου Αδειοδότησης της ΕΠΟ, ασκείται σωρευτικα και δεν αποτελεί προαπαιτούμενο της αίτησης ενώπιον του ΔΔΠ.
3.Οποιος διαθέτει τελεσίδικη, αναγνωριστική,διαπλαστικη ή καταψηφιστικη απόφαση κατά προηγούμενων ΠΑΕ, δικαιούται να την αναγγείλει προς την Διεύθυνση Αδειοδότησης, σύμφωνα με τα άρθρα 70-73επ. του Κανονισμού Αδειοδότησης της ΕΠΟ και να απαιτήσει την μη αδειοδότηση της διαδόχου ΠΑΕ μέχρι να εξοφληθεί ή διακανονισθει η απαίτηση του.
4.Οποιος διαθέτει έγγραφο (ιδιωτικό συμφωνητικό, σύμβαση εκχώρησης κλπ) που αποδεικνύει την αναγνώριση οφειλής εκ μέρους των προηγούμενων ΠΑΕ, ακόμα κι αν δεν εξόπλισε την απαίτηση του με διαιτητική ή πολιτική απόφαση,δικαιούται επίσης να υποβάλλει αναγγελία-καταγγελια ενώπιον της Διεύθυνσης Αδειοδότησης της ΕΠΟ και να ζητήσει την μη αδειοδότηση της ΠΑΕ.
5.Σε περίπτωση που η απαίτηση αποδεικνύεται από απόφαση πολιτικού δικαστηρίου για υπαγωγή παλιάς ΠΑΕ, είτε σε οποιαδήποτε πτωχευτικη διαδικασία (των άρθρων 44 και 99 του Πτωχευτικού Κώδικα), είτε σε ειδική χαριστική νομοθετική ρύθμιση (όπως ο Ν.3606/2007),ο δικαιούχος μπορεί διαζευκτικα ή σωρευτικα, είτε να υποβάλλει προσφυγή, εντός έξι μηνών από την δημοσίευση του παρόντος, κατά της διαδόχου ΠΑΕ ενώπιον της ΠΕΕΟΔ/ΕΠΟ, είτε να καταθέσει αναγγελία-καταγγελια προς το ΠΟΑ/ΕΠΟ.
Άρθρο 5: ΥΠΟΧΡΕΕΣ ΠΑΕ
1.Ως Αθλητικές Διάδοχοι ΠΑΕ νοούνται όλες οι νέες ΠΑΕ που ιδρύθηκαν μετά τον υποβιβασμό σε ερασιτεχνική κατηγορία,την πτώχευση,την λύση και την αυτοδίκαιη εκκαθάριση των προηγούμενων ΠΑΕ που δημιούργησαν και δεν εξόφλησαν τα επίδικα χρέη.
2.Αθλητικες Διάδοχοι ΠΑΕ θεωρούνται όλες οι ΠΑΕ που ιδρύθηκαν από την περίοδο 2003-2004 μέχρι σήμερα από το ίδιο ιδρυτικό σωματείο.
3.Η Αθλητική Διαδοχή δεν επηρεάζεται σε καμμία περίπτωση από την ύπαρξη διαφορετικού ΑΦΜ της νέας ΠΑΕ σε σχέση με τα ΑΦΜ των προηγούμενων ΠΑΕ.
4.Ως υπόχρεες για πληρωμή των χρεών των προηγούμενων ΠΑΕ, θεωρούνται οι νέες ΠΑΕ,οι οποίες κηρύχθηκαν ως Αθλητικές Διάδοχοι, είτε με το αναγνωριστικό σκέλος του σκεπτικού απόφασης του ΔΔΠ ή μέσω της απόρριψης της ένστασης έλλειψης παθητικής νομιμοποιησης, είτε μέσω οποιουδήποτε εγγράφου αναγνώρισης της διαδοχής ή της οφειλής από την νέα ΠΑΕ.
5.Οι ΠΑΕ που με το σκεπτικό αποφάσεων του ΔΔΠ αναγνωρίσθηκε οτι υπεισέρχονται στο 50% της αρχικής οφειλής είναι υποχρεωμένες να την εξοφλήσουν ή να την διακανονισουν άμεσα χωρίς να απαιτείται νέα απόφαση του ΔΔΠ.
6.Οι ΠΑΕ που διαδέχθηκαν ΤΑΠ που ιδρύθηκε από το ίδιο μητρικό ερασιτεχνικό σωματείο, είναι υποχρεωμένες να πληρώσουν το 50% των επιδικασθεντων.
7.Δεν αποκλείεται από τον δανειστή και η διεκδίκηση του υπολοίπου 50% της απαίτησης του με οποιονδήποτε νόμιμο τρόπο κατά οποιουδήποτε νομικού ή φυσικού προσώπου που νομιμοποιείται παθητικά, σύμφωνα με τους κάθε φορά ισχύοντες εγχώριους και διεθνείς κανονισμούς και την νομολογία του CAS.
Άρθρο 6: ΥΠΟΧΡΕΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
1.Το μητρικό ερασιτεχνικό σωματείο ως ιδρυτικό της ΠΑΕ νομικό πρόσωπο,θα ευθύνεται αθροιστικά για τα χρέη που δημιούργησε κάθε ΠΑΕ που ιδρύθηκε από αυτό σε ποσοστό ίσο με την συμμετοχή του στο μετοχικό κεφάλαιο της, δηλαδή τουλάχιστον στο εκ του αθλητικού νόμου 10%.
2.Το μητρικό ερασιτεχνικό σωματείο από την περίοδο 2023-2024 απαγορεύεται να ιδρύει νέα ΠΑΕ,αν έστω και μία προηγούμενη ΠΑΕ δεν εκκαθαρισθηκε νόμιμα και δεν έχει εκτελέσει τις διαιτητικές αποφάσεις υπέρ των πρώην εργαζομένων της.
3.Το μητρικό ερασιτεχνικό σωματείο που ίδρυσε κατά το παρελθόν Τμήμα Αμειβομένων Ποδοσφαιριστων, ευθύνεται αλληλεγγύως με την ΠΑΕ που το ίδιο ίδρυσε στην συνέχεια και σε ποσοστό 50%, όπως για το ίδιο ποσοστό ευθύνεται και η διάδοχος ΠΑΕ , όσον αφορά τις ανεκτελεστες διαιτητικές και πολιτικές αποφάσεις.
4.Οι παραπάνω ευθύνες του ιδρυτικού σωματείου δεν αναιρούνται από ενδεχόμενη μεταγενέστερη συγχώνευση με άλλο σωματείο σύμφωνα με τον Κανονισμό Ερασιτεχνικών Ποδοσφαιρικών Σωματείων της ΕΠΟ.
5.Το σωματείο ευθύνεται ως μέτοχος για τις οφειλές των ΠΑΕ , ακόμα κι αν κάποια από αυτές δεν ιδρύθηκε απευθείας από το ίδιο αλλά μέσω άλλου παρένθετου σωματείου, εφόσον επωνυμία,σήματα , χρώματα κι εμβλήματα εκχωρήθηκαν , έστω και σιωπηρά,σε αυτό.
6.Με την αυτοδίκαιη Αθλητική Διαδοχή του σωματείου,τα υφιστάμενα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις που είχε η μεταβιβαζουσα ΠΑΕ από σύμβαση ή σχέση εργασίας μεταβιβάζονται στο διάδοχο σωματείο.
7.Η ΠΑΕ και μετά την μεταβίβαση ευθύνεται αλληλεγγύως και εις ολόκληρον με το σωματείο για τις υποχρεώσεις που προέκυψαν από σύμβαση ή σχέση εργασίας μέχρι τον χρόνο που αναλαμβάνει το τελευταίο.
Άρθρο 7: ΣΥΝΕΥΘΥΝΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ
1.Πέραν της αστικής ευθύνης του άρθρου 118Α του Ν.2725/1999,για τα χρέη προς ποδοσφαιριστες κλπ,θα ευθύνονται αλληλεγγύως και εις ολόκληρον με την διάδοχο ΠΑΕ δια της προσωπικής περιουσίας τους και οι Πρόεδροι, οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι,οι υπογράφοντες τα συμβόλαια και τα ιδιωτικά συμφωνητικά νόμιμοι εκπρόσωποι, καθώς και οι de facto Διοικητές των ΠΑΕ,οι Μεγαλομέτοχοι και Ιδιοκτήτες των ΠΑΕ που δημιούργησαν και δεν εξόφλησαν τα επίδικα χρέη.
2.Εκτος του δικαιώματος αγωγής στα πολιτικά δικαστήρια,οι δανειστές θα έχουν και το δικαίωμα προσφυγής κατά των υπαιτιων φυσικών προσώπων, ενώπιον της ΠΕΕΟΔ/ΕΠΟ, εντός πενταετίας.
3.Η μη άσκηση του δικαιώματος της αγωγής ή της προσφυγής κατά του φυσικού προσώπου για οποιαδήποτε αιτία,σε καμμία περίπτωση δεν θα θεωρείται, είτε από το ΔΔΠ και την ΠΕΕΟΔ, είτε από το ΠΟΑ και το ΔΟΑ,ως λόγος καταχρηστικής άσκησης του δικαιώματος της αίτησης επιβολής κι ενεργοποίησης ποινών ή της αίτησης μη Αδειοδότησης της ΠΑΕ.
4.Σε περίπτωση μη εκτέλεσης διαιτητικών ή αστικών αποφάσεων,τα μέλη του ΔΣ,οι Μεγαλομέτοχοι άνω του 20% του μετοχικού κεφαλαίου και οι de jure ή de facto Διοικητές-Ιδιοκτητες των ΠΑΕ,θα απαγορεύεται να συμμετάσχουν στην διοίκηση ή στην μετοχική σύνθεση οποιασδήποτε άλλης ΠΑΕ για 20 χρόνια, εφόσον δεν εξοφλήσουν τις υφιστάμενες απαιτήσεις από την προσωπική περιουσία τους.
5.Σε περίπτωση αποδεδειγμένης καταδολιευσης δανειστών, υπόλογα θα είναι και τα αντίστοιχα φυσικά πρόσωπα της διαδόχου ΠΑΕ, κατά των οποίων θα μπορεί να ασκείται προσφυγή ενώπιον της ΠΕΕΟΔ.
6.Καθε Αθλητική Διάδοχος ΠΑΕ μπορεί να προσφεύγει ενώπιον της ΠΕΕΟΔ στρεφόμενη κατά των φυσικών προσώπων της διοίκησης και της ιδιοκτησίας της προηγούμενης ΠΑΕ που δημιούργησαν τα χρέη ζητώντας αναγωγικά τα ποσά που εξόφλησε ή διακανονισε για λογαριασμό τους η νέα ΠΑΕ.
Άρθρο 8: ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑ-ΑΡΜΟΔΙΑ ΟΡΓΑΝΑ
1.Οι υποθέσεις Αθλητικής Διαδοχής, είτε πρόκειται περί διάπλασης ή περί αναγνώρισης της έννομης σχέσης , είτε αφορούν επιβολή κι ενεργοποίηση ποινών,ανήκουν πρωτίστως στην δικαιοδοσία του ΔΔΠ αποκλειστικά υπό την Πενταμελή Σύνθεση του.
2.Η ΠΕΕΟΔ/ΕΠΟ μπορεί να δικάσει αίτηση-προσκληση προς πληρωμή κατά της νέας ΠΑΕ για απαίτηση των προηγούμενων ΠΑΕ, εφόσον δεν έχει υποπέσει στην γενική αποσβεστικη προθεσμία της ΑΚ 250,της πενταετίας αρχομενης από την αγωνιστική περίοδο 2020-2021, όταν για πρώτη φορά η Επιτροπή Εκτάκτων Θεμάτων έθεσε σε εφαρμογή το άρθρο 45 του προισχυσαντος Κανονισμού Αδειοδότησης και το ΔΔΠ αναγνώρισε την Αθλητική Διαδοχή επιβάλλοντας ποινές κατά της υπόχρεης νέας ΠΑΕ.
3.Το ΠΟΑ και το ΔΟΑ/ΕΠΟ σε περίπτωση που μία υπόθεση δεν έχει διέλθει την διαιτητική διαδικασία ενώπιον της ΠΕΕΟΔ και του ΔΔΠ, μπορεί, κατόπιν αίτησης του έχοντος έννομο συμφέρον και απαίτηση κατά της παλιάς ΠΑΕ που αποδεικνύεται από συμβόλαιο, ιδιωτικό συμφωνητικό (διακανονισμού, εκχώρησης, υπαγωγής σε πτωχευτικη διαδικασία κλπ), απόφαση διεθνούς οργάνου,της ΕΕΑ ή πολιτικού δικαστηρίου,να την συζητήσει και να την εφαρμόσει στα πλαίσια του άρθρου 70-73επ. του Κανονισμού Αδειοδότησης της ΕΠΟ.
4.Οι αποφάσεις του ΔΟΑ/ΕΠΟ που απορρίπτουν αναγγελίες και καταγγελίες Αθλητικής Διαδοχής δανειστών και πιστωτών και αδειοδότησαν ΠΑΕ,κατ' εξαιρεση υπόκεινται σε αίτηση ακύρωσης εκ μέρους , είτε του εμπλεκόμενου ποδοσφαιριστή, είτε εκ μέρους τρίτης ΠΑΕ που έχει έννομο συμφέρον,ενώπιον της Πενταμελούς Σύνθεσης του ΔΔΠ, εντός πέντε (5) ημερών από την δημοσίευση του διατακτικου τους.
5.Η ΕΙΠ/ΕΠΟ η οποία είναι αρμόδια, αφενός μεν για την απαγόρευση μετεγγραφων, είτε αυτεπαγγέλτως, είτε κατόπιν αίτησης του έχοντος έννομο συμφέρον επαγγελματία ποδοσφαιριστή, αφετέρου δε για την ανάκληση των δελτίων αθλητικής ιδιότητας σε εκτέλεση απόφασης της Επιτροπής Εκτάκτων Θεμάτων ή της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ σε εφαρμογή του άρθρου 66.17 του ισχύοντος Καταστατικού της ΕΠΟ.
6.Η Επιτροπή Εκτάκτων Θεμάτων ή Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ,οι οποίες είναι συναρμόδιες για τον αποκλεισμό από τα πρωταθλήματα μίας ΠΑΕ ή της ανάκλησης των δελτίων τους σε περίπτωση που δεν έχουν συμμορφωθεί με τελεσίδικες αποφάσεις του ΔΔΠ ή του CAS σύμφωνα με το άρθρο 66.17 του ισχύοντος Καταστατικού της ΕΠΟ.
7.Σε περίπτωση παραβίασης της καταστατικης διάταξης ο έχων έννομο συμφέρον ποδοσφαιριστής, μπορεί κατ'εξαιρεση να προσφύγει ενώπιον του ΔΔΠ.
8.Μονο το CAS μπορεί να κρίνει σε τελευταίο βαθμό υποθέσεις Αθλητικής Διαδοχής μεταξύ Ελληνικών ΠΑΕ και επαγγελματιών ποδοσφαιριστών, προπονητών και διαμεσολαβητών, είτε Ελλήνων, είτε αλλοδαπών που διήλθαν την εγχώρια διαιτητική διαδικασία των οργάνων της ΕΠΟ.
9.Οι επιτροπές της FIFA και ειδικά το Δικαστήριο Ποδοσφαίρου της FIFA είναι αρμόδιες μόνο για τις υποθέσεις των αλλοδαπών που επέλεξαν την διεθνή διαιτησία.
10.Κατ'εξαιρεση όμως μπορούν να επιληφθούν και ως πρωτοβάθμια,κι ως δευτεροβάθμια διαιτητικά όργανα επί διαφορών που ανήκουν στην δικαιοδοσία της ΠΕΕΟΔ και του ΔΔΠ, εφόσον τα διαιτητικά όργανα της ΕΠΟ αρνησιδικουν ή δεν επιλαμβάνονται εντός ευλόγου χρόνου επί των ασκηθεντων ενώπιον τους ενδίκων μέσων.
Άρθρο 9: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΥΠΑΓΩΓΗΣ
Προκειμένου μία ΠΑΕ να θεωρηθεί ως Αθλητική Διάδοχος και ως εκ τούτου να υπαχθεί στις ρυθμίσεις του παρόντος, πρέπει να συντρέχουν περιοριστικά, είτε σωρευτικα, είτε διαζευκτικα, οι παρακάτω συγκεκριμένες προϋποθέσεις:
1.Να διατηρεί την ίδια επωνυμία, είτε αυτούσια, είτε ελαφρά παραλλαγμένη αλλά με κοινό το κύριο συνθετικό της,
2.Να διατηρεί τον ίδιο ή παρεμφερή διακριτικό τίτλο,
3.Να διατηρεί το ίδιο σήμα ή ελαφρά παραλλαγμένο στα έγγραφα, στον διαδικτυακό τόπο,στις σφραγίδες,στις φανέλες και στις σημαίες,
4.Να διατηρεί τα ίδια ιστορικά χρώματα και εμβλήματα του συλλόγου στα έγγραφα,στις σημαίες και σε έστω μία από τις επίσημες στολές της ομάδας,
5.Να έχει την ίδια νομική έδρα, είτε στην ίδια πόλη , είτε τυπικά σε άλλη , ενώ συγχρόνως διατηρεί τα παλιά διοικητικά γραφεία,
6.Να έχει την ίδια αγωνιστική έδρα στο ίδιο γήπεδο και να διατηρεί γενικά τις ίδιες αθλητικές εγκαταστάσεις και υποδομές,
7.Να απευθύνεται στο ίδιο φίλαθλο πελατειακό κοινό,
8.Να στηρίζεται οπαδικα από τους ίδιους επίσημους κι αναγνωρισμένους Συνδέσμους Φιλάθλων,
9.Να αναφέρεται σε συλλογικές εκδόσεις ή στον επίσημο διαδικτυακό τόπο της νέας ΠΑΕ η ενιαία ιστορία του συλλόγου από την ίδρυση του μητρικού σωματείου μέχρι και την ίδρυση της νέας ΠΑΕ,
10.Να έχει ιδρυθεί από το ίδιο μητρικό ερασιτεχνικό σωματείο ή διάδοχο αυτού,
11.Να διατηρεί στο υπαλληλικό προσωπικό εργαζομένους των προηγούμενων ΠΑΕ ή του σωματείου,
12.Να δραστηριοποιούνται στην νέα ΠΑΕ με οποιαδήποτε ιδιότητα πρώην διοικητικά στελέχη, προπονητές, ποδοσφαιριστες κλπ.
Άρθρο 10: ΡΗΤΡΑ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ
1.Ο παρών ΚΑΔ δεσμεύει αυτοδικαίως κάθε φυσικό και νομικό πρόσωπο που δραστηριοποιείται σύμφωνα με τις διατάξεις των εγχώριων και διεθνών καταστατικών και κανονισμών εντός της έννομης τάξης του οργανωμένου ποδοσφαίρου και καταλαμβάνεται από την ρήτρα διαιτησίας που εμπεριέχεται στις προκηρύξεις,στα συμβόλαια,στις δηλώσεις συμμετοχής και στα Συνυποσχετικα Διαιτησίας.
2.Ενεργητικα νομιμοποιούνται να αιτηθούν παροχή εννόμου προστασίας από την ΠΕΕΟΔ και το ΔΔΠ ακόμα και οι δικηγόροι ως πληρεξούσιοι προηγούμενων ΠΑΕ που για τις νομικές υπηρεσίες τους ενώπιον των οργάνων της ΕΠΟ,δεν εξοφλήθηκαν τις αμοιβές και τις δαπάνες τους.
3.Ενεργητικα νομιμοποιούνται να προσφύγουν ενώπιον της ΠΕΕΟΔ οι διοικούντες την διάδοχο ΠΑΕ κατά των διοικούντων τις προηγούμενες ΠΑΕ,η παθητική νομιμοποίηση των οποίων αποτελεί έννομη συνέπεια της μεταβίβασης των χρεών της παλιάς στην νέα ΠΑΕ.
Άρθρο 11:ΕΥΘΥΝΗ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ-ΜΕΛΩΝ ΔΔΠ
1.Οι διαιτητές-μελη των Διαιτητικών Οργάνων της ΕΠΟ ευθύνονται αστικά και ποινικά για δόλο και βαρεία αμέλεια επί κάθε πλημμελους άσκησης των διαιτητικών καθηκόντων τους.
2.Οποιος έχει έννομο συμφέρον από τους διαδίκους και τους πληρεξουσίους δικηγόρους τους, μπορεί να ζητήσει αποζημίωση για την βλάβη των περιουσιακών δικαιωμάτων του, είτε μέσω άσκησης Αγωγής Κακοδικιας ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, είτε μέσω αγωγής για αδικοπραξια.
3.Επισης οι διαιτητές μπορούν να καταστούν και πειθαρχικά ελεγκτεοι, τόσο μέσω καταγγελίας ενώπιον της Επιτροπής Δεοντολογίας, όσο και μέσω αναφοράς , είτε ενώπιον του Πειθαρχικού Συμβουλίου του οικείου Δικηγορικού Συλλόγου, εφόσον στρέφεται κατά δικηγόρων-διαιτητων, είτε ενώπιον του Ανωτάτου Πειθαρχικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου, εφόσον στρέφεται κατά δικαστών-διαιτητων.
4.Για κάθε αποδεδειγμένη παραβίαση της διαιτητικής σύμβασης ,οι διαιτητές μπορούν να παυθούν από τα καθήκοντά τους με απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ, κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής Ελέγχου, Συμμόρφωσης και Διακυβέρνησης της ΕΠΟ, σύμφωνα με το άρθρο... του Καταστατικού της ΕΠΟ.
12.Οι αποφάσεις της Πενταμελούς Σύνθεσης του ΔΔΠ θα προσβάλλονται μόνον ενώπιον του Διεθνούς Αθλητικού Διαιτητικού Δικαστηρίου (CAS), σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που θέτει ο Κανονισμός Λειτουργίας του ΔΔΠ.
13.Απαγορευεται η άσκηση ενδίκων μέσων κατά των αποφάσεων του ΔΔΠ ενώπιον των Πολιτικών Δικαστηρίων, εκτός από την αγωγή ακύρωσης διαιτητικής απόφασης ενώπιον του Εφετείου Αθηνών και μόνον όσον αφορά λόγο παραβίασης της διαιτητικής διαδικασίας σύμφωνα με το άρθρο 897 του ΚπολΔ κι εφόσον δεν προσβάλλουν το πειθαρχικό σκέλος των αποφάσεων του ΔΔΠ.
14.Ως υποχρεωτική διαιτητική προδικασία πριν από την άσκηση της ακυρωτικής αγωγής στο Εφετείο Αθηνών, προβλέπεται από το άρθρο 22 του ΔΚΛ/ΔΔΠ η αίτηση ακύρωσης της διαιτητικής απόφασης του ΔΔΠ ενώπιον της Πενταμελούς Σύνθεσης του.
15.Αποφασεις αθλητικής διαδοχής που εκδόθηκαν από το ΔΔΠ, από την Contra Legem παλιά Μονομελή ή Τριμελή Σύνθεση του, θεωρούνται αυτοδικαίως άκυρες κι εφόσον με το σκεπτικό τους έχουν διαγνώσει την ύπαρξη Αθλητικής Διαδοχής,οι ποδοσφαιριστές δικαιούνται να την επαναφέρουν με νέα αίτηση επιβολής κι ενεργοποίησης ενώπιον της Πενταμελούς Σύνθεσης του ΔΔΠ εντός έξι (6) μηνών από την δημοσίευση του παρόντος, χωρίς να απαιτείται η καταβολή νέου παραβολου.
16.Αποφασεις κάθε προηγούμενης σύνθεσης του ΔΔΠ που απέρριψαν αιτήσεις επιβολής ποινών ως καταχρηστικές, εφόσον διέγνωσαν την ύπαρξη αθλητικής διαδοχής κι αναγνώρισαν την υποχρέωση της διαδόχου ΠΑΕ να πληρώσει το 50% της οφειλής, είναι άμεσα εκτελεστές, είτε από το Εγγυητικο Ταμείο Αθλητικής Διαδοχής (ΕΤΑΔ), όταν συσταθεί, είτε από τα Όργανα Αδειοδότησης, χωρίς να αποκλείεται το δικαίωμα υποβολής αίτησης για επιβολή επιπροσθέτων ποινών ενώπιον του ΔΔΠ.
17.Ποδοσφαιριστές που διαθέτουν αποφάσεις, είτε του παλιού Τακτικού Διαιτητικού Δικαστηρίου της ΕΠΟ, είτε προηγούμενου Διαιτητικού Δικαστηρίου Ποδοσφαίρου της ΕΠΟ,οι οποίες έκαναν δεκτές τις τότε αιτήσεις τους κι επέβαλαν ή ενεργοποίησαν ποινές κατά προηγούμενης ΠΑΕ, προκειμένου να εκτελέσουν τις αποφάσεις τους, απαιτείται η υποβολή ενώπιον της Πενταμελούς Σύνθεσης του ΔΔΠ αίτησης αναγνώρισης Αθλητικής Διαδοχής κατά της νέας ΠΑΕ,ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ Η ΝΕΑ ΠΑΕ ΈΧΕΙ ΙΔΡΥΘΕΙ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ, η οποία εφόσον γίνει δεκτή,δεν επιβάλλεται και νέα αίτηση επιβολής-ενεργοποιησης ποινών.
18.Ποδοσφαιριστες κλπ που για λόγους ανωτέρας βίας δεν κατέστη δυνατόν να στραφούν ενώπιον της ΠΕΕΟΔ κατά της προηγούμενης ΠΑΕ, δικαιούνται να προσφύγουν εναντίον της νέας ΠΑΕ, εντός έξι μηνών από την δημοσίευση του παρόντος και να ζητήσουν το 30% της απαίτησης τους.
19.Ποδοσφαιριστες κλπ που διαθέτουν μόνο τελεσίδικες, αναγνωριστικές ή καταψηφιστικες, αποφάσεις πολιτικών δικαστηρίων κατά της προηγούμενης ΠΑΕ, προκειμένου να τις εκτελέσουν εντός ΕΠΟ, πρέπει να τις υποβάλλουν στην Διεύθυνση Αδειοδότησης ζητώντας την μη αδειοδότηση της διαδόχου ΠΑΕ , εφόσον προηγουμενως έχουν δικαιωθεί από το ΔΔΠ σε αίτηση αναγνώρισης Αθλητικής Διαδοχής.
20.Αντιθετα ποδοσφαιριστές κλπ που έχουν εκδώσει μόνο τελεσίδικες, αναγνωριστικές ή καταψηφιστικες, αποφάσεις πολιτικών δικαστηρίων κατά των φυσικών προσώπων-διοικούντων της προηγούμενης ΠΑΕ, εφόσον δεν τις έχουν εκτελέσει, μπορούν να προσφύγουν ενώπιον της ΠΕΕΟΔ κατά της νέας ΠΑΕ και να ζητήσουν το 50% της απαίτησης τους.
21.Αιτησεις επιβολής επιπροσθέτων ποινών που εκκρεμούν ενώπιον του ΔΔΠ μπορούν να εκδικασθουν από την Πενταμελή Σύνθεση του, άνευ καταβολής παραβολου, χωρίς να αναστέλλουν την διαιτητική δίκη για επιβολή-ενεργοποιηση ποινών.
22.Ποδοσφαιριστες που έχουν δικαιωθεί στην ΠΕΕΟΔ,στο ΤΔΔ και σε πολιτικό δικαστήριο, είτε κατά της παλιάς ΠΑΕ, είτε κατά των διοικούντων της, ακόμα κι αν έχει απορριφθεί για οποιονδήποτε τυπικό λόγο η αίτηση επιβολής ποινής κατά της νέας ΠΑΕ από το ΔΔΠ, δικαιούνται να απαιτήσουν το 100% της απαίτησης τους, μέσω ,είτε αναγγελίας στην Διεύθυνση Αδειοδότησης, είτε αίτησης εκτέλεσης στο ΕΤΑΔ, χωρίς να απαιτείται νέα αίτηση στο ΔΔΠ κατά της διαδόχου ΠΑΕ.
23.Για υποθέσεις αλλοδαπών αρκεί εξουσιοδοτηση και στα αγγλικά και στα ελληνικά με την υπογραφή του εντολέα και αποστολή από το προσωπικό email του, χωρίς να απαιτείται θεώρηση του γνησιου της υπογραφής από κρατική αρχή ή συμβολαιογράφο.
Άρθρο 15: ΥΠΕΡΟΧΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ -ΕΓΚΥΚΛΙΩΝ
1.Οι διατάξεις περί αθλητικής διαδοχής των κανονισμών των UEFA-FIFA σε κάθε περίπτωση υπερισχύουν κάθε αντίθετης διάταξης των εγχώριων ποδοσφαιρικών κανονισμών, καταστατικών και προκηρύξεων.
2.Την ίδια ακριβώς κανονιστική ισχύ διαθέτουν και οι εγκύκλιοι των διεθνών ποδοσφαιρικών αρχών,οι διατάξεις των οποίων πρέπει να ενσωματώνονται στον παρόντα κώδικα,στον Κανονισμό Λειτουργίας του Διαιτητικού και σε όλους τους σχετικούς κανονισμούς της ΕΠΟ.
3.Σε περίπτωση αμφιβολίας ή σύγκρουσης εγχώριων και διεθνών διατάξεων θα λαμβάνεται υπόψη το πρωτότυπο αγγλικό κείμενο των διεθνών κανονισμών.
4.Σε περίπτωση ύπαρξης ή ψήφισης αθλητικού νόμου με αντίθετες διατάξεις από τον παρόντα Κώδικα, αυτές θα μπορούν να εφαρμοστούν μόνο από τα Τακτικά Δικαστήρια.
5.Το ίδιο ισχύει και για το άρθρο 111 του Ν.2725/1999, όπως έχει τροποποιηθεί και για κάθε μελλοντική τροποποίηση του αντίθετη με τις διατάξεις του παρόντος.
6.Οι διαιτητικές επιτροπές της ΕΠΟ (ΠΕΕΟΔ και ΔΔΠ) θα εφαρμόζουν αποκλειστικά τις διατάξεις του παρόντος Κώδικα και των εγχώριων και διεθνών ποδοσφαιρικών κανονισμών, σύμφωνα με την διάταξη του άρθρου 17.2 του ΔΚΛ/ΔΔΠ.
Άρθρο 16: ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΟΤΗΣ ΝΟΜΟΛΟΓΙΑΣ ΟΡΓΑΝΩΝ FIFA-CAS
1.Οι αποφάσεις των οργάνων της FIFA και του CAS είναι άμεσα εκτελεστές από την ΕΠΟ και τις Επαγγελματικές Ενώσεις των ΠΑΕ, ενώ οι αποφάσεις του CAS μπορούν να εκτελεστούν και μέσω αναγκαστικής εκτέλεσης ,σύμφωνα με την διάταξη του άρθρου 903 του ΚπολΔ περί αλλοδαπών διαιτητικών αποφάσεων.
2.Οι αποφάσεις των οργάνων της FIFA και του CAS πρέπει να αναρτώνται στον επίσημο διαδικτυακό τόπο της ΕΠΟ (στην νομολογιακή τράπεζα"ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ") και στο πρωτότυπο αγγλικό κείμενο- και σε ελληνική μετάφραση.
3.Το σκεπτικό των αποφάσεων των οργάνων της FIFA και του CAS παράγει δεσμευτική νομολογία για τα διαιτητικά όργανα της ΕΠΟ και τα σχετικά νομολογιακά πορίσματα μπορεί να ενσωματώνονται στον παρόντα Κώδικα και στους σχετικούς κανονισμούς.
4.Σε περίπτωση, είτε έκδοσης αντιφατικών αποφάσεων μεταξύ των τμημάτων του ΔΔΠ ή αντίθετων αποφάσεων με αυτές των διεθνών οργάνων, είτε επί υποθέσεων μείζονος σπουδαιότητας,το ΔΔΠ θα συνεδριάζει εν Ολομελεια,με την παρουσία όλων των Τακτικών Δικαστών και Διαιτητών-εκπροσωπων όλων των ποδοσφαιρικών εταίρων.
Άρθρο 17: ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ
1.Οι διατάξεις του παρόντος Κώδικα πρέπει να συμβαδίζουν με τις σχετικές διατάξεις του Καταστατικού,του ΚΑΠ,του Πειθαρχικού Κώδικα,του Κανονισμού Ιδιότητας Μετεγγραφων Ποδοσφαιριστών,του Κανονισμού Αδειοδότησης ,των Δικονομικών Κανονισμών ΠΕΕΟΔ και ΔΔΠ , των Προκηρύξεων των επαγγελματικών πρωταθλημάτων και του Κανονισμού Ερασιτεχνικών Ποδοσφαιρικών Σωματείων της ΕΠΟ.
2.Μεχρι να επιτευχθεί εναρμόνιση όλων των σχετικών διατάξεων,σε περίπτωση σύγκρουσης κατά την εφαρμογή τους από τα αρμόδια όργανα, υπερισχύουν οι διατάξεις του ΚΑΔ.
3.Στα πλαίσια εφαρμογής της Ολιστικής Μελέτης,η ΕΠΟ με την ΓΓΑ οφείλουν να εναρμονίσουν τις διατάξεις του Αθλητικού Νόμου με τις διατάξεις των εγχώριων και διεθνών ποδοσφαιρικών κανονισμών.
Άρθρο 18: ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΟΡΓΑΝΩΝ, ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ
1.Ολα τα εμπλεκόμενα σε υποθέσεις Αθλητικής Διαδοχής Δικαστικά και Διαιτητικά Όργανα της ΕΠΟ θα πρέπει να συντονίζονται μεταξύ τους, μέσω αλληλοενημερωσης, ώστε και να μην εκδίδονται αντιφατικές αποφάσεις,και να εκτελούνται αρμοδίως.
2.Oι αποφάσεις της ΠΕΕΟΔ και του ΔΔΠ θα πρέπει να κοινοποιουνται στον Προϊστάμενο του Τμήματος Αδειοδότησης και στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού.
3.Κατα την εφαρμογή των άρθρων 70-73επ. του Κανονισμού Αδειοδότησης ,τα Όργανα Αδειοδότησης,δεν θα αδειοδοτουν, είτε τις ΠΑΕ που παρά την επιβολή κι ενεργοποίηση ποινών δεν εξόφλησαν ή δεν διακανονισαν τις οφειλές τους μέχρι την 28.2 κάθε έτους, είτε τις ΠΑΕ που κρίθηκαν με το σκεπτικό των αποφάσεων του ΔΔΠ οτι ως αθλητικές διαδοχοι υπεισέρχονται στο παλιό χρέος, ακόμα κι αν η αίτηση επιβολής-ενεργοποιησης ποινών απορρίφθηκε.
4.Το ΠΟΑ και το ΔΟΑ κατά την διαδικασία αδειοδότησης των ΠΑΕ θα λαμβάνουν υπόψη τους και τις αποφάσεις των επιτροπών της FIFA και του CAS που έχουν εκδοθεί υπέρ πρώην ποδοσφαιριστών κλπ.
5.Σε περίπτωση που οι ΠΑΕ έχουν εκτελέσει αυτές τις αποφάσεις καταβάλλοντας τα επιδικασθεντα,θα ελέγχεται αν τα καταβληθεντα ποσά ανταποκρίνονται στο πλάνο βιωσιμότητας της ΠΑΕ κι αν συμβαδίζουν με την κατάσταση εσόδων-εξοδων της.
6.Σε περίπτωση που σε μία ΠΑΕ δεν έχει χορηγηθεί ή έχει ανακληθεί από την ΕΕΑ το πιστοποιητικό συμμετοχής, αυτοδικαίως δεν θα επιτρέπεται η αδειοδότηση της από τα όργανα της ΕΠΟ.
7.Ομοιως δεν θα επιτρέπεται η αδειοδότηση ΠΑΕ,η οποία είτε δεν κατέθεσε εμπροθεσμα την εγγυητική της στην ΕΕΑ, είτε δεν την συμπλήρωσε μετά την κατάπτωση της.
8.Καθε νέα ΠΑΕ που ιδρύθηκε μετά την περίοδο 2016-2017 , πέραν της εγγυητικής επιστολής που υποχρεούται εκ του Αθλητικού Νόμου να καταθέτει στην ΕΕΑ, προκειμένου να διατηρήσει την Αδειοδότηση της από την ΕΠΟ, υποχρεούται να καταθέσει εφάπαξ στην ΕΠΟ μία εγγυητικη επιστολή που θα εκδίδεται από μία εκ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, ύψους 1.000.000€ για τις ΠΑΕ της SUPER LEAGUE 1 και 100.000€ για τις ΠΑΕ της SUPER LEAGUE 2.
9.Οι εγγυητικές επιστολές θα έχουν διάρκεια δύο ετών,θα κατατίθενται υπέρ του Εγγυητικου Ταμείου Αθλητικής Διαδοχής που θα συσταθεί σύμφωνα με το άρθρο 10 του Παραρτήματος Α'του ΚΙΜΠ και θα καταπίπτουν μόνο σε εκτέλεση αποφάσεων Αθλητικής Διαδοχής του ΔΔΠ υπέρ πρώην επαγγελματιων ποδοσφαιριστων.
10.Δεν θα απαιτείται η κατάθεση εγγυητικής επιστολής στην περίπτωση που οι ΠΑΕ έχουν εκχωρήσει υπέρ του Εγγυητικου Ταμείου την ετήσια κρατική χρηματοδότηση της ΓΓΑ από τα έσοδα της φορολόγησης του Στοιχήματος.
.
Άρθρο 19: ΕΚΤΕΛΕΣΤΟΤΗΤΑ ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ
1.Οι διαιτητικές αποφάσεις της ΠΕΕΟΔ και του ΔΔΠ ,οι οποίες,είτε αναγνώρισαν άμεσα ή έμμεσα (μέσω απόρριψης της ένστασης παθητικής νομιμοποιησης) την ύπαρξη Αθλητικής Διαδοχής, είτε βάσει αυτής της αναγνώρισης επιδικασαν τα αιτηθεντα ποσά ή επέβαλαν τις αιτηθεισες πειθαρχικές ποινές, παράγουν δεδικασμένο και εκτελεστοτητα, τόσο εντός του κανονιστικού πλαισίου του οργανωμένου ποδοσφαίρου, όσο κι ενώπιον της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού της ΓΓΑ, εφόσον έχουν εκδοθεί από τις συνθέσεις που προβλέπει ο Αθλητικός Νόμος και η Ολιστική Μελέτη.
2.Ειδικα οι διαιτητικές αποφάσεις που εκδίδονται από την Πενταμελή Σύνθεση του ΔΔΠ, μπορούν να εκτελεστούν από την ΕΕΑ, μέσω της κατάπτωσης της εγγυητικης επιστολής της υπόχρεης διαδόχου ΠΑΕ.
3.Σε κάθε περίπτωση οι διαιτητικές αποφάσεις που εκδίδονται από νόμιμες συνθέσεις των διαιτητικών οργάνων της ΕΠΟ,θα μπορούν να εκτελεστούν και μέσω της διαδικασίας της αναγκαστικής εκτέλεσης του ΚπολΔ, κατόπιν περιαφης του εκτελεστηριου τύπου από το αρμόδιο Πρωτοδικείο Αθηνών.
4.Ολες οι αποφάσεις της ΠΕΕΟΔ και του ΔΔΠ θα αναρτώνται στην Τράπεζα Νομικών Πληροφοριών της ΕΠΟ "ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ" με επεξεργασία και ευθύνη της ΕΕΔΣ/ΕΠΟ, ενώ τα νομολογιακά πορίσματα του ΔΔΠ,με εισήγηση της ΕΕΔΣ/ΕΠΟ θα μπορούν να εισάγονται ως τροποποιησεις των αντίστοιχων άρθρων των Κανονισμών.
5.Καθε ΠΑΕ ή σωματείο που παραβιάζει τον ΚΑΔ, κατόπιν καταγγελίας οποιου έχει έννομο συμφέρον,δεν θα αδειοδοτειται από το ΠΟΑ και το ΔΟΑ της ΕΠΟ και δεν θα αποκτά Πιστοποιητικό Συμμετοχής από την ΕΕΑ.
Άρθρο 20 : ΤΡΟΠΟΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ
1.Οι Διαιτητικές αποφάσεις της ΠΕΕΟΔ/ΕΠΟ μπορούν να εκτελούνται με τους εξής νόμιμους τρόπους:
α.Μεσω υποβολής ενώπιον του ΔΔΠ αίτησης αναγνώρισης Αθλητικής Διαδοχής,
β.Μεσω υποβολής ενώπιον του ΔΔΠ αίτησης επιβολής-ενεργοποιησης ποινών,
γ.Μεσω υποβολής ενώπιον του ΔΔΠ αίτησης επιβολής επιπροσθέτων ποινών,
δ.Μεσω αναγγελίας-καταγγελιας ενώπιον των Οργάνων Αδειοδότησης της ΕΠΟ,
ε.Μεσω αίτησης απαγόρευσης μετεγγραφων ενώπιον της ΕΙΠ/ΕΠΟ,
στ.Μεσω αίτησης αποκλεισμού από το πρωτάθλημα ή ανάκλησης των δελτίων αθλητικής ιδιότητας ενώπιον είτε της Επιτροπής Εκτάκτων Θεμάτων, είτε της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ κατ'αρθρον 66.17 του ισχύοντος Καταστατικού της ΕΠΟ,
ζ.Μεσω καταγγελίας ή αίτησης ανάκλησης αδειοδότησης ενώπιον των Οργάνων Αδειοδότησης της UEFA,
η.Μεσω καταγγελίας ενώπιον του Δικαστηρίου Ποδοσφαίρου της FIFA,
θ.Μεσω προσφυγής στο CAS,
ι.Μεσω αίτησης ενώπιον του Fund/FIFA-FIFpro, είτε δια του ΠΣΑΠΠ, είτε απευθείας,
κ.Μεσω αίτησης συντηρητικής κατάσχεσης τηλεοπτικών δικαιωμάτων, εγγυητικής κλπ ενώπιον των αρμοδίων πολιτικών δικαστηρίων,
λ.Μεσω αίτησης κατάπτωσης εγγυητικης επιστολής ενώπιον της ΕΕΑ,
μ.Μεσω αγωγής κατ'αρθρον 118Α του Ν.2725/1999 κατά των διοικούντων φυσικών προσώπων ,
ν.Μεσω της αναγκαστικής εκτέλεσης του ΚπολΔ και της κατάσχεσης των περιουσιακών στοιχείων της ΠΑΕ και των φυσικών προσώπων της,
ξ.Μεσω υποβολής μήνυσης και καταγγελίας στην Επιθεώρηση Εργασίας κατά των εργοδοτών προέδρων .
ο.Μεσω του ΕΤΑΔ και της διανομής της κρατικής χρηματοδότησης από το Στοίχημα.
2.Ο δανειστής της ΠΑΕ θα μπορεί να ασκήσει όλα τα παραπάνω μέσα εκτέλεσης, είτε διαζευκτικα, είτε σωρευτικα και με την ιεραρχική και χρονική σειρά της ελεύθερης επιλογής του.
3.Ως καταχρηστική( κατά την έννοια της διάταξης ΑΚ 281)θα απορρίπτεται από τούδε και στο εξής από το ΔΔΠ μία αίτηση επιβολής-ενεργοποιησης, μόνο στην περίπτωση που ο δανειστής δεν προέβη προηγουμενως σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια ποδοσφαιρικής, αστικής, ποινικής και διοικητικής εκτέλεσης από αυτές που περιοριστικά αναφέρονται στην παρ.1 του παρόντος άρθρου κι εφόσον υπάρχει αδικαιολόγητη μακροχρόνια αδράνεια του δανειστή πέραν της πενταετίας(δηλαδή μέχρι το τέλος του 2029).
4.Επι νέας αίτησης αναγνώρισης διαδοχής ή επιβολής κι ενεργοποίησης του ίδιου ποδοσφαιριστή κατά της ίδιας διαδόχου ΠΑΕ,δεν απαιτείται η καταβολή νέου παραβολου και τέλους.
5.Για υποβολή αίτησης αναψηλαφησης θα καταβάλλεται το μισό του παραβολου που καταβλήθηκε στην πρώτη δίκη.
6.Οι αναγγελίες και καταγγελίες ενώπιον των Οργάνων Αδειοδότησης δεν επιβαρύνονται με παράβολα και τέλη.
7.Ανευ παραβολου και τέλους θα υποβάλλονται οι αιτήσεις εκτέλεσης ενώπιον του ΕΤΑΔ.
8.Σε περίπτωση μερικής ή ολικής νίκης το παράβολο και το τέλος επιστρέφονται αυτούσια στον νικησαντα διάδικο και το 50% της δικαστικής δαπάνης επιδικάζεται υπέρ του ΕΤΑΔ.
9.Ομοιως και στην περίπτωση έκδοσης μη οριστικής απόφασης (προδικαστικής, παραπεμπτικής κλπ).
10.Σε περίπτωση ήττας αυτούσιο το παράβολο και το τέλος καταπίπτει υπέρ του ΕΤΑΔ.
11.Σε περίπτωση μη χρήσης του Παραβολου και του τέλους, λόγω ματαίωσης της δίκης ή παραίτησης από το δικόγραφο,θα επιστρέφεται αυτούσιο στον καταθέτη.
12.Επι δικαστικού συμβιβασμού,το παράβολο και το τέλος θα καταπίπτει υπέρ του ΕΤΑΔ.
13.Κατα την κατάθεση του δικογράφου,ο προσφεύγων θα πρέπει να καταθέσει το ανάλογο Τέλος υπέρ της ΕΠΟ, διαφορετικά ο Πρόεδρος του οργάνου θα αρχειοθετει την αίτηση.
14.Αντιθετα το ανάλογο Παράβολο θα μπορεί να κατατίθεται μέχρι τις 12.05 Μ.Μ.της ημέρας της συζήτησης, διαφορετικά η αίτηση θα απορρίπτεται ως απαραδεκτη με επιτόπια απόφαση.
15.Σε κάθε περίπτωση ο Πίνακας Προεισπράξεων Παραβολων (ΠΠΠ) της ΕΠΟ θα πρέπει να εξορθολογιστεί, ώστε να μην παρεμποδίζεται το δικαίωμα πρόσβασης σε Δίκαιη Δίκη.
16.Το Ηλεκτρονικό Παράβολο θα λειτουργεί προαιρετικά, ενώ η κατάθεση του θα μπορεί να γίνεται και μέσω κατάθεσης στους λογαριασμούς της ΕΠΟ, εφόσον το σχετικό αποδεικτικό κατάθεσης κοινοποιείται και στο λογιστήριο της ΕΠΟ,και στην γραμματεία του Διαιτητικού Οργάνου.
17.Σε περίπτωση κατάργησης του Παραβολου,η ΕΠΟ μπορεί να θεσμοθετήσει την παρακράτηση ποσοστού από το επιδικαζομενο ποσό στον νικησαντα διάδικο,το οποίο θα εισπράττεται μέσω του ΕΤΑΔ, σύμφωνα με το άρθρο 21.9 του παρόντος.
Άρθρο 23: ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
1.Ο παρών Κώδικας Αθλητικής Διαδοχής μετά την έγκριση του από την Εκτελεστική Επιτροπή θα τεθεί σε ισχύ με αόριστη διάρκεια.
2.Ολες οι διατάξεις του θα είναι απόλυτα δεσμευτικές για όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που μετέχουν με οποιαδήποτε ιδιότητα στο οργανωμένο ποδόσφαιρο κι έχουν υπογράψει το Συνυποσχετικο Διαιτησίας.
3.Ο ΚΑΔ θα τροποποιείται μόνον προκειμένου να εναρμονισθεί με τους Κανονισμούς,τις Εγκυκλίους και τις αποφάσεις των Διεθνών Ποδοσφαιρικών Θεσμών και Οργάνων.
4.Για την τροποποίηση του ΚΑΔ απαιτείται απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ με αυξημένη πλειοψηφία 3/4, αφού προηγουμένως υπάρχει ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου, σύμφωνη γνωμοδότηση της Επιτροπής Ελέγχου, Συμμόρφωσης και Διακυβέρνησης της ΕΠΟ και συναίνεση του ΠΣΑΠΠ και της ΚΕΠ, καθώς και η πιστοποίηση εκ μέρους των UEFA-FIFA.
5.Οι διατάξεις του ΚΑΔ υπερισχύουν κάθε αντίθετης διάταξης, είτε οποιουδήποτε άλλου Κανονισμού ή Προκήρυξης, είτε οποιουδήποτε Νόμου και εφαρμόζονται αποκλειστικά εντός της ποδοσφαιρικής έννομης τάξης.
Andreas Malatos Δευ 7 Οκτ 2024, 1:47 μ.μ.