YOUTUBE

Τρίτη 23 Απριλίου 2024

Γ. Παναγόπουλος, ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΕΠΑΝΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

 

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΕΠΑΝΑΡΡΥΘΜΙΣΗ

ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

 

Του Γεωργίου ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ, Αντιπροέδρου του ΙΔΕΑΔ και Νομικού Συμβούλου της ΚΕΠ

 

Σε συνέχεια προηγούμενων προτάσεων μου για αναδιοργάνωση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου μας που δυστυχώς δεν συνάντησαν ευηκοα ώτα, επανέρχομαι λίγο πριν από την λήξη και των φετινών πρωταθλημάτων για να συνεισφέρω κάποιες ιδέες πάνω στην συζήτηση που έχει ανοίξει για την διαδικασία των play offs κλπ.

Άλλωστε είναι προφανές οτι τα τελευταία χρόνια η έστω μετριοπαθής θεσμική μεταρρύθμιση( μέσω της εισαγωγής των play offs)του διοργανωτικου μοντέλου ώθησε στην δημιουργία υψηλού ανταγωνισμού, τουλάχιστον μεταξύ των ομάδων του επονομαζόμενου Big Four και σε συνδυασμό με την είσοδο του VAR στην διαιτησία,την αθρόα εισαγωγή ξένων διαιτητών και την υποχρεωτική στελέχωση των οργάνων της ποδοσφαιρικής δικαιοσύνης με Τακτικούς Δικαστές, αύξησε θεαματικά την αξιοπιστία και την φερεγγυότητα του.

Όμως για να αποτραπεί η φθορά του προϊόντος και η επιστροφή στο νοσηρό παρελθόν, όλοι έχουν αντιληφθεί οτι χρειάζονται συγκεκριμένες και στοχευμένες παρεμβάσεις.

Ειδικά στο θέμα των play offs, είναι πασιφανές οτι θα εξελιχθούν σε παρωδία,αν συνεχίσουν να μετέχουν ως σάκοι του μποξ,ο 5ος και ο 6ος της βαθμολογίας,στο γκρούπ για την διεκδίκηση του πρωταθλήματος.

Επίσης πολλές ενστάσεις είχαμε διατυπώσει αρκετοί με την αλλοίωση του πρωταθλήματος της Super League 2 μέσω της συμμετοχής των Ομάδων Β του Big Four.

Για να επεκταθεί ο ανταγωνισμός και η ποιοτική αναβάθμιση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου μας, χρειάζεται κατά την γνώμη μου η ΕΠΑΝΑΡΡΥΘΜΙΣΗ του διοργανωτικου μοντέλου σε συνδυασμό με την εισαγωγή πρωτοποριακών κανονισμών για την επαγγελματική διαιτησία και την εύρυθμη λειτουργία του VAR ,για την ανεξαρτητοποίηση της Ποδοσφαιρικής Δικαιοσύνης και για την οικονομική εξυγίανση των ΠΑΕ και αποκατάσταση των περιουσιακών δικαιωμάτων των ποδοσφαιριστών.

Προτείνω λοιπόν το παρακάτω Διοργανωτικο Οργανόγραμμα:

 

Α.ΑΝΑΔΟΜΗΣΗ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ

    ΤΗΣ SUPER LEAGUE 1

 

1.Συμμετοχή 14 ΠΑΕ,

2.Κανονικη περίοδος σε 2 γύρους των 13 αγωνιστικών η καθεμία,

3.Playoffs σε 3 υποκατηγορίες:

α.οι 4 πρώτες θα αγωνίζονται για το πρωτάθλημα και για το Champions League και για τις 3 θέσεις σε Εuropa League και Conference,με το σύστημα του final four,ως εξής:

Ο 1ος με τον 4ο σε 3 αγώνες (2 εντός για τον 1ο) και πρόκριση στον τελικό στις 2 νίκες και ο 2ος με τον 3ο πάλι σε 3 αγώνες (2 εντός για τον 2ο) και πρόκριση στον τελικό στις 2 νίκες.

Οι 2 νικητές θα αγωνίζονται στον Μεγάλο Τελικό πάλι σε σειρά 3 αγώνων (2 εντός για τον Νικητή του ζευγαριού 1) και ο πρωταθλητής θα ανακηρύσσεται στις 2 νίκες.

Οι 2 ηττημένοι θα αγωνίζονται στον Μικρό Τελικό για τις θέσεις 3 και 4 πάλι σε 3 αγώνες.

 

β.οι ομάδες από 5η μέχρι και 8η θέση θα αγωνίζονται πάλι με την μορφή του Final Four για την κατάκτηση της 5ης θέσης που υπό προϋποθέσεις θα οδηγεί στο Conference.Σε κάθε περίπτωση η βαθμολογική κατάταξη θα έχει ειδικά bonus από τα τηλεοπτικά έσοδα.

 

γ.Οι ομάδες από 9η μέχρι και 14η θέση θα αγωνίζονται σε μίνι πρωτάθλημα 10 αγωνιστικών για να αποφύγουν τις 2 τελευταίες θέσεις που θα οδηγούν στον υποβιβασμό.

 

Β.ΑΝΑΔΟΜΗΣΗ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ SUPER LEAGUE 2

 

1.Συμμετοχή 18 ΠΑΕ,

2.Δεν θα μετέχουν οι Β' ομάδες του Big 4,

3.Το πρωτάθλημα θα διεξάγεται σε έναν όμιλο με 2 γύρους των 34 αγωνιστικών, θα προβιβαζονται οι 2 πρώτοι και θα υποβιβάζονται οι 4 τελευταίοι.

 

Γ.ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

 

1.Συμμετοχη 128 σωματείων και ΠΑΕ των ερασιτεχνικών κι επαγγελματικών κατηγοριών.

2.Στον α' γύρο θα μετέχουν τα 96 ερασιτεχνικά σωματεία σε νοκ άουτ αγώνες στην έδρα της μικρότερης κατηγορίας.

3.Στον β' γύρο θα μετέχουν τα 48 σωματεία που προκρίθηκαν και οι 16 ΠΑΕ της SUPER LEAGUE 2 (δηλαδή δεν θα μετέχουν οι 14 της SUPER LEAGUE 1 και οι 2 ΠΑΕ της SUPER LEAGUE 2 που ήλθαν ως υποβιβασθεισες από την Super League 1) και θα αγωνίζονται σε 32 ζευγάρια με νοκ άουτ αγώνες στην έδρα της μικρότερης κατηγορίας.

4.Στον γ' γύρο θα αγωνίζονται οι 32 προκριθεντες σε 16 ζευγάρια με νοκ άουτ αγώνες στην έδρα της μικρότερης κατηγορίας.

5.Στον δ' γύρο θα αγωνίζονται οι 16 προκριθεντες,οι 2 της SUPER LEAGUE 2 που είχαν εξαιρεθεί και οι 14 ΠΑΕ της Super League 1, σύνολο 32 ομάδες σε 16 ζευγάρια με νοκ άουτ αγώνες στην έδρα της μικρότερης κατηγορίας.

6.Στον ε' γύρο θα αγωνίζονται οι 16 προκριθεντες πάλι με νοκάουτ αγώνες στην έδρα της μικρότερης κατηγορίας.

7.Στον Στ' γύρο των προημιτελικών θα αγωνίζονται οι 8 νικήτριες σε διπλούς αγώνες.

8.Στον ζ' γύρο των ημιτελικών θα αγωνίζονται οι 4 νικήτριες σε διπλούς αγώνες και

9.Στον Τελικό θα αγωνίζονται οι 2 νικήτριες σε ΔΙΠΛΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ!

 

Δ.ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ(ΛΗΓΚ ΚΑΠ)

1.Στην νέα διοργάνωση θα συμμετέχουν οι Β'ΟΜΑΔΕΣ ΤΩΝ 14 ΠΑΕ ΤΗΣ SUPER LEAGUE 1 ΚΑΙ ΟΙ Β' ΟΜΑΔΕΣ ΤΩΝ 18 ΠΑΕ ΤΗΣ SUPER LEAGUE 2, σύνολο 32.

2.Οι ομάδες θα αγωνίζονται σε 2 ομίλους των 16 ομάδων για 32 αγωνιστικές.

3.Οι 2 πρώτοι κάθε ομίλου θα αγωνίζονται χιαστί μεταξύ τους και οι 2 νικητές θα αγωνίζονται στον Τελικό που θα γίνεται στο Καυταντζόγλειο.

4.Η βαθμολογική κατάταξη των ομάδων θα έχει οικονομικό αντίκρυσμα.

5.Ο Κυπελλούχος του Λιγκ Καπ θα συμμετέχει στο Super Cup .

 

E.ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΡΚΥΠΕΛΛΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ(SUPER CUP)

1.Με αυτή την διοργάνωση θα ανοίγει η νέα περίοδος.

2.Θα συμμετέχει ο Πρωταθλητής Ελλάδος,ο Κυπελλούχος Ελλάδος,ο Κυπελλούχος Λιγκ Καπ και ο Πρωταθλητής της SUPER LEAGUE 2.

3.Στα ημιτελικά σε ουδέτερο γήπεδο (Καυταντζόγλειο Στάδιο)θα αγωνίζονται ο Κυπελλούχος Ελλάδος εναντίον του Κυπελλούχου Λιγκ Καπ και στο ΟΑΚΑ θα αγωνίζονται ο πρωταθλητής Ελλάδος με τον Πρωταθλητή της Super League 2.

4.Οι 2 νικητές θα αγωνίζονται στον Τελικό του ΟΑΚΑ.

 

Θεωρώ οτι αυτές οι αλλαγές είναι πλέον επιβεβλημένες μετά την μεταρρύθμιση του Διεθνούς Διοργανωτικου Πλαισίου, σύμφωνα με το οποίο θα αυξηθούν οι διεθνείς υποχρεώσεις των ομάδων μας που καλούνται να ανταποκριθούν και χρονικά,και ποσοτικά.

 

Σε επόμενες εισηγήσεις μου θα παρουσιασθούν οι προτάσεις μου για τον Κανονισμό Επαγγελματικής Διαιτησίας και Τεχνολογικής Υποστήριξης της ελπίζοντας οτι κάποιες ιδέες θα εισακουστούν, όπως το ίδιο ευελπιστώ και για τις ήδη υποβληθεισες προτάσεις μου για την Ανασυγκρότηση της Ποδοσφαιρικής Δικαιοσύνης και για τον Κανονισμό Αθλητικής Διαδοχής.

 

                  Αθήνα 23.4.2024