YOUTUBE

Παρασκευή 18 Αυγούστου 2023

ΙΔΕΑΔ, Ουδέν κακόν αμιγές καλού

 

 Ουδέν κακόν αμιγές καλού

 

Μέσα στον ορυμαγδό των τραγικών συμβάντων  οπαδικής βίας που βιώσαμε πρόσφατα, της ανεπαρκούς πρόληψης και καταστολής της εκ μέρους του κράτους και της, συνηθισμένης πλέον, αμήχανης εξαγγελίας νέων μέτρων για την αντιμεωπισή της από την κυβέρνηση, αχνοφαίνεται η προοπτική μιας ευχάριστης εξέλιξης για το ποδόσφαιρό μας.

Είναι η σχεδόν ταυτόσημη, επίσημα δημοσιοποιημένη, αντίληψη των δύο από τους τέσσερις βασικούς παίκτες του παιχνιδιού, των κυρίων Μαρινάκη και Αλαφούζου, ότι το πρόβλημα της οπαδικής βίας δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί με μεμονωμένα και αποσπασματικά μέτρα, αλλά με μια συνολική αναβάθμιση του χώρου και μια ολιστική αντιμετώπιση του προβλήματος της ανομίας, διαφθοράς, αδιαφάνειας κλπ του χώρου του ποδοσφαίρου.

Αλαφούζος και Μαρινάκης, στα μέτρα που πρότειναν ως απαραίτητα για την συνολική αναβάθμιση του χώρου και την μέσω αυτής αντιμετώπιση του προβλήματος, έθεσαν ως προμετωπίδα, για πρώτη φορά από ποδοσφαιρικούς παράγοντες αυτού του διαμετρήματος, τον εκδημοκρατισμό του εκλογικού συστήματος της ΕΠΟ και την παραχώρηση εκλογικού δικαιώματος σε όλα τα ενεργά ποδοσφαιρικά σωματεία.

Γίνεται φανερό, ότι με αυτή τους την πρόταση οι δύο παράγοντες συντάσσονται με την άποψη, που επί χρόνια διακηρύσσουμε στο ΙΔΕΑΔ, ότι για να διορθωθούν τα κακώς κείμενα του ποδοσφαίρου θα πρέπει να αλλάξει η δομή της εξουσίας που ασκείται σε αυτό και ότι το πρώτο και αποφασιστικότερο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή είναι ο εκδημοκρατισμός του εκλογικού συστήματος.

Ας μην ξεχνάμε, ότι η ΕΠΟ είναι σήμερα η μοναδική ελληνική ομοσπονδία, όπου για τη ανάδειξη της διοίκησής της δεν ψηφίζουν απευθείας τα σωματεία που ανήκουν σε αυτήν αλλά οι ενώσεις στις οποίες υπάγονται.

Φυσικά, η αλλαγή του εκλογικού συστήματος από μόνη της δεν μπορεί να επιφέρει τα σκοπούμενα αποτελέσματα, διότι πρέπει να συνοδεύεται και από μια σειρά παράλληλων ρυθμίσεων, τις οποίες στο ΙΔΕΑΔ έχουμε επίσης υποδείξει έγκαιρα.

Όμως και μόνο η παραδοχή των Μαρινάκη - Αλαφούζου ότι θα πρέπει να εκδημοκρατιστεί το εκλογικό σύστημα της ΕΠΟ αποτελεί ένα πρώτο, μεγάλο και ελπιδοφόρο βήμα για την θεσμική αναβάθμιση του ποδοσφαίρου και την μέσω αυτής καταπολέμηση των χρόνιων παθογενειών του.

Από την άποψη αυτή οφείλουμε ως ΙΔΕΑΔ, αλλά και γενικότερα ως κοινωνία του ποδοσφαίρου, να χαιρετήσουμε την καινοφανή, πράγματι, δήλωση της βούλησής τους και να δηλώσουμε με τη σειρά μας συμπαραστάτες της.

Τετάρτη 16 Αυγούστου 2023

Ν. Μάλλιαρης, Ποδόσφαιρο, ο μεγάλος ασθενής (αναδημοσίευση ΕΘΝΟΣ 16-8-2023)

 

Ποδόσφαιρο, ο μεγάλος ασθενής

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Ποδόσφαιρο (Pixabay)
Ποδόσφαιρο (Pixabay)

Μπροστά στην υπέρτατη αξία της ζωής κανονικά όλα θα έπρεπε να υποχωρούν. Γιατί λοιπόν δεν αντιμετωπίζεται από την Ελληνική Πολιτεία, από τους έλληνες πολίτες, από όλους μας, το φαινόμενο του κακώς εννοούμενου οπαδισμού και της τυφλής οπαδικής βίας; Δεν είναι μόνον ελληνικό φαινόμενο βέβαια, όπως φάνηκε από τη επίθεση των Κροατών στους ΑΕΚτσήδες. Είναι ένα φαινόμενο παγκόσμιο. Είχε αντιμετωπισθεί προηγουμένως επιτυχώς στην Αγγλία με μία σειρά μέτρων από την αγγλική Ομοσπονδία και την τότε Κυβέρνηση Θάτσερ. Τουλάχιστον στις επαγγελματικές κατηγορίες. Στην Ελλάδα το πολιτικό κόστος εντός πολλών εισαγωγικών, παραλύει τους πολιτικούς και όταν παίρνουν ακόμη τα σωστά μέτρα, όπως ο λεγόμενος νόμος Ορφανού, έρχεται ο επόμενος υπουργός της ίδιας Κυβέρνησης να τον καταργήσει…

Για να μπουν στο περιθώριο φανατικοί οπαδοί και πολλοί παράγοντες που φανατίζουν και φανατίζονται, χρειάζονται πολλά: ανάπτυξη φιλάθλου πνεύματος, να υπάρχει Εθνική Επιτροπή καλλιέργειας φιλάθλου Πνεύματος η οποία να δρα, να πηγαίνει στα σχολεία, να μαθαίνει στα παιδάκια οτι το ποδόσφαιρο είναι παιχνίδι και χαρά, όχι πόλεμος. Να γίνουν υποεπιτροπές κατά τόπους μέχρι και στους δήμους οι οποίες θα κάνουν αυτή τη δουλειά, θα διαπαιδαγωγούν δηλαδή τα νέα παιδιά…

Ωστόσο δεν υπάρχει μόνον το μέλλον, αλλά και το σήμερα. Φαίνεται η ΕΛΑΣ ικανή να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα βίας στο ποδόσφαιρο; Εδωσε εξετάσεις και απέτυχε. Πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα ανασυγκρότησής της, στη βάση ενός προτύπου δυτικής χώρας που έχει πετύχει σε αυτόν τον τομέα.

Για να διευκολύνουν την κοινωνία να αντιμετωπίζει αυτά τα ακραία αντικοινωνικά ζητήματα, χρειάζεται μία συνεργασία πολλών τομέων: Παιδείας, Αθλητισμού, Δημόσιας Τάξης, Δικαιοσύνης και βέβαια τα κοινοβουλευτικά κόμματα και όλοι οι εμπλεκόμενοι: παίκτες, προπονητές, διαιτητές, παράγοντες, δημοσιογράφοι.

Ολοι αυτοί εμπλέκονται και για όλους αυτούς χρειάζεται επανεκπαίδευση και επειδή αυτό είναι κάτι μακρόχρονο, χρειάζονται άμεσα μέτρα που θα εφαρμόζονται.

Το πρόβλημα στην Ελλάδα πάντοτε ήταν η εφαρμογή των κειμένων νόμων. Το ζήτημα είναι να εφαρμοστούν. Τόσο απλό και τόσο δύσκολο.

Όσο για το πώς πρέπει να καλλιεργηθεί στην κοινωνία ένα φίλαθλο πνεύμα, υπάρχουν αξιόλογοι άνθρωποι να στελεχώσουν μια τέτοια πανεθνική επιτροπή κοινής αποδοχής, Οι οποίοι έχουν πρωτοστατήσει, κατά το παρελθόν σε πρωτοβουλίες και δράσεις αντιμετώπισης των βιαιοτήτων μέσα και έξω από τα γήπεδα, που Αγνοήθηκαν παντελώς από τις πολιτικές και αθλητικές αρχές. Για παράδειγμα: Γιάννης Πανούσης, Γιώργος Λυσσαρίδης, Σωτήρης Κωστάκος, Ανδρέας Μαλάτος, Κυριάκος Χήνας, Τάσος Σταλίκας, Χριστόφορος Γιαννακόπουλος, Γιάννης Παπαδάτος.. Ο καθένας με εξετάσεις “ζωής” στον τομέα του. Και δίπλα σε αυτούς, οι κοινά αποδεκτοί από όλους τους Έλληνες φιλάθλους, ποδοσφαιριστές που δόξασαν τις ομάδες τους, όπως οι: Κούδας, Αποστολίδης, Αϊδινίου, Χατζηπαναγής, Νικολάου, Μανωλάς, Νικολαΐδης, Σαραβάκος, Καμάρας, Αντωνιάδης, Καραγκούνης, Σαργκάνης, Τζόρτζεβιτς.

ΙΔΕΑΔ, Στο ίδιο έργο θεατές

 Σήμερα, 16-8-2023, υπό τη σκιά ενός ακόμη τραγικού θύματος της τυφλής οπαδικής βίας, συναντάται για δεύτερη φορά ο πρωθυπουργός της χώρας με τον πρόεδρο της ΟΥΕΦΑ Τσέφεριν και τους τέσσερις "μεγάλους" του ελληνικού ποδοσφαίρου για να καταστρώσουν για μια ακόμη φορά το "επιτελικό" σχέδιο πάταξης της βίας, της διαφθορά και της ανομίας στο  ποδόσφαιρο.

 Στη συνέχεια, για μια ακόμη φορά θα ακούσουμε διακηρύξεις για το πόσο βαθειά θα μπεί το μαχαίρι στο κόκαλο κ.ο.κ.

Είναι πλέον φανερό ότι παρακολουθούμε ξανά το ίδιο έργο εμπαιγμού του ελληνικού φίλαθλου κόσμου, όπως αυτό έχει γίνει πολλές φορές στο παρελθόν με δήθεν διεθνείς συνέργειες, επιτροπές εξομάλυνσης, μνημόνια συνεργασίας, ολιστικές μελέτες και άλλα τέτοια νομικά ευτράπελα, που δυστυχώς αποδεικνύουν την παντελή έλλειψη ενδιαφέροντος της εκάστοτε κυβέρνησης για τον αθλητισμό.

Επειδή, λοιπόν, βρισκόμαστε και πάλι "στο ίδιο έργο θεατές", ηθική μας υποχρέωση απέναντι στην κοινωνία του ποδοσφαίρου, και γενικότερα του αθλητισμού, είναι να επαναδημοσιεύσουμε την ανοικτή επιστολή μας του 2020 προς τον πρωθυπουργό, με την ελπίδα ότι αυτή τη φορά θα καταλάβει με ποιούς συνδιαλέγεται, αν και φοβούμαστε ότι το γνωρίζει άριστα και απλώς το αποδέχεται.


Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ

Με αφορμή την από 25-2-2020 υπογραφή σας στη διακήρυξη προθέσεων μεταξύ της Κυβέρνησης και της UEFA, με την οποία παρέχετε την  εκ προϊμίου πολιτική νομιμοποίηση  στις εισηγήσεις-παρεμβάσεις-ρυθμίσεις της UEFA  για το ελληνικό ποδόσφαιρο, και  ανεξάρτητα με το πότε, εάν, πως, με ποια τεχνογνωσία και με ποιο περιεχόμενο έλθει η ήδη εκπρόθεσμη  «ολιστική» περί τούτων μελέτη της, παρακαλούμε λάβετε σοβαρά υπόψη τα παρακάτω.

Τις τρείς τελευταίες δεκαετίες γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες θλιβερών καταστάσεων στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Δεν χρειάζεται να  απαριθμήσουμε γεγονότα, είναι γνωστά σε όλους.

Διαφθορά, ανομία, οργανωμένο έγκλημα, γενικευμένη περιφρόνηση του νόμου,  είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν σήμερα το ελληνικό ποδόσφαιρο, κυρίως το λεγόμενο επαγγελματικό.

Και όλα αυτά  με το πρόσχημα μιας ανύπαρκτης νομικά έννοιας, του «αυτοδιοίκητου» του ποδοσφαίρου, που δεν είναι τίποτα άλλο από την αυτονόητη συνταγματική εγγύηση της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι, που ισχύει  για όλο τον ελληνικό αθλητισμό, και φυσικά το ποδόσφαιρο, το οποίο, βέβαια, δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από το Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους .

Δυστυχώς, οι εκάστοτε Κυβερνήσεις, κάτω από την προδήλως παράνομη και καταχρηστική απειλή της FIFA ( πάντα κατόπιν αιτήματος της ΕΠΟ) για αποβολή των ελληνικών ομάδων από τις διεθνείς διοργανώσεις, φρόντιζαν πάντα να νομοθετούν και να ασκούν την δημόσια εξουσία τους στο ποδόσφαιρο με τέτοιο τρόπο - πάντα πυροσβεστικά, συγκυριακά και αποσπασματικά –  ώστε να γίνονται συνένοχες στην άνθιση της ανομίας που εξουσιάζει το ποδόσφαιρο.

Τα προγράμματα του κάθε κυβερνώντος κόμματος, αν και  εφόσον υπήρχαν, έμπαιναν στην λίστα αναμονής, και πρώτο κυβερνητικό μέλημα ήταν πλέον πως θα διαχειριστούμε την υπάρχουσα κατάσταση με το μικρότερο δυνατόν πολιτικό, κομματικό και προσωπικό κόστος.

Αποκορύφωμα αυτής της απαράδεκτης κυβερνητικής τακτικής υπήρξε η απροκάλυπτη παραβίαση του Συντάγματος με την τροπολογία του πρώην υφυπουργού κ. Κοντονή, με την οποία, ειδικά για το ποδόσφαιρο, η συνταγματικά θεμελιωμένη εξουσία  των ελληνικών δικαστηρίων να διορίζουν προσωρινές διοικήσεις ανατέθηκε στη FIFA.

Δυστυχώς, αυτή τη συνταγματική εκτροπή την υπερασπίστηκε ως δικηγόρος της ΕΠΟ ο νυν Υπουργός σας κ. Γεραπετρίτης, δηλαδή αυτός στον οποίον έχετε αναθέσει την χάριν του δημοσίου συμφέροντος συνεργασία με την FIFA για την επαναφορά του ελληνικού ποδοσφαίρου σε δρόμους νομιμότητας.    

Μοιραία, λοιπόν, εμπλακήκατε και σεις προσωπικά σ΄αυτόν τον τραγέλαφο, αφού χωρίς δημοσιοποιημένο πρόγραμμα για τον αθλητισμό, χωρίς την συνδρομή εξειδικευμένων περί τον αθλητισμό στελεχών, είτε μέσα από το κόμμα είτε μέσα από τον ευρύτερο αθλητικό χώρο, οδηγηθήκατε και εσείς, μέσα σε μόλις έξι μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων σας, στην υπογραφή ενός νέου ιδιότυπου «μνημονίου» με την  UEFA, παρότι ήδη από τετραετίας  με την παρουσία υψηλόβαθμων στελεχών των  FIFA και  UEFA,  το ελληνικό ποδόσφαιρο βρίσκεται -παρανόμως- κάτω από «μνημόνιο» με εξωτερική επίβλεψη.

Κοντολογίς, επειδή στο ελληνικό ποδόσφαιρο κυριαρχεί η διαφθορά,  για την εξυγίανσή του  καλέσατε τις FIFA - UEFA να μελετήσουν μέτρα και ρυθμίσεις  για την εξυγίανση του  ελληνικού ποδοσφαίρου, με την εκ προϊμίου πολιτική δέσμευση να τα υιοθετήσετε και νομοθετικά.
 
Σας διαφεύγει ωστόσο  ότι η ίδια ακριβώς ανομία-διαπλοκή-διαφθορά  κυριαρχεί και σ’ αυτούς (Jennings, 2006, Geeraert 2015 και Geeraert & Drieskens 2015). Συνεπώς μην περιμένετε ότι η διαφθορά του ελληνικού ποδοσφαίρου θα λυθεί με την οποιαδήποτε συνεργασία  της κυβέρνησης με τις FIFA και UEFA.

Σε συμμαχίες ισχυρών εντός του ποδοσφαίρου μας επίσης δεν μπορούμε πλέον να προσβλέπουμε. Διότι είναι αυτοί οι ίδιοι που δημιούργησαν και συντηρούν την ανομία και ορίζουν τη λειτουργία του όλου συστήματος, αφού γι΄ αυτούς το ποδόσφαιρο δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα εργαλείο για την επίτευξη άλλων νόμιμων ή άνομων συμφερόντων.

 Γι΄ αυτό  ποτέ κανένας δεν ελέγχθηκε σοβαρά, αν όντως τηρεί ή παραβιάζει τον νόμο. Αλήθεια, γνωρίζει κανείς σήμερα σε ποιόν πραγματικά ανήκουν οι επαγγελματικές ομάδες που ήδη υπάρχουν ή αυτές που τώρα δημιουργούνται παίρνοντας η μια το ΑΦΜ της άλλης? Γνωρίζει κανείς σήμερα πόσοι από αυτούς που πραγματικά διοικούν τον επαγγελματικό αθλητισμό μπορούν νόμιμα να το κάνουν? Γνωρίζει κανείς τα πραγματικά έσοδα και έξοδα των ομάδων? Υπάρχουν αξιόπιστοι ελεγκτικοί μηχανισμοί προς τούτο? Τα γεγονότα που σήμερα όλοι βιώνουμε απαντούν μονολεκτικά: Όχι.

Μοιραία, επομένως, βιώνουμε σήμερα  την παρακμή και κυρίως τον αφελληνισμό του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, όχι μόνο ως προς τους παίκτες, αλλά πλέον και τους διαιτητές, τους προπονητές, ακόμη και αυτούς τους φιλάθλους, που όλο και περισσότερο ενδιαφέρονται για αγώνες του εξωτερικού, έστω και μέσα από την τηλεόραση.

Και μετά από όλα αυτά δικαιούμαστε σήμερα όλοι εμείς, να παραπονούμαστε για την έλλειψη φιλάθλου πνεύματος και την καθολική εξάπλωση της βίας στα γήπεδα?  Όταν ο επιρρεπής στην βία νεαρός, όχι λόγω του ποδοσφαίρου αλλά λόγω της γενικευμένης κοινωνικής σήψης, βλέπει μπροστά του όλο αυτό το μπάχαλο που λέγεται επαγγελματικό ποδόσφαιρο,  ποιό σοβαρό κίνητρο έχει για να  σεβαστεί το σαθρό περιβάλλον μέσα στο οποίο και αυτός καλείται να λειτουργήσει σαν φίλαθλος ή οπαδός,  οργανωμένος ή μη, πολύ δε περισσότερο όταν συχνά τον παροτρύνουν στην παραβατική του συμπεριφορά, άμεσα ή έμμεσα, οι ίδιοι οι διοικούντες τις ομάδες?

Όμως η κοινωνία του ποδοσφαίρου στην πατρίδα μας, σίγουρα, δεν είναι  αυτοί που το έφεραν στην εξαθλίωση.  Σ΄ αυτήν υπάρχουν ακόμη δυνάμεις υγιείς, άνθρωποι με ήθος, γνώση, εμπειρία και διάθεση να προσφέρουν. Απλώς, βρίσκονται στο περιθώριο, διότι δεν εννοούν να ασχοληθούν ενεργά με το ποδόσφαιρο κάτω από την μαφία που σήμερα το εξουσιάζει.

Κύριε Πρωθυπουργέ.
 Μάταια αναζητείτε συμμάχους σε  FIFA και  UEFA στον πόλεμο κατά της ανομίας του ελληνικού ποδοσφαίρου. Αν πράγματι ενδιαφέρεστε για την απαλλαγή της κοινωνίας από την δυσωδία που αποπνέει σήμερα το ποδόσφαιρο, απλώς αναζητείστε και απελευθερώστε από την αδράνεια τις υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας του ποδοσφαίρου.
Νομοθετείστε άμεσα, ανυποχώρητα, «ολιστικά», όχι με αποσπασματικές και φωτογραφικές τροπολογίες, έναντι οποιουδήποτε (δήθεν) πολιτικού κόστους για:
1. Εκδημοκρατισμό του ποδοσφαίρου: Το εκλογικό σύστημα θα πρέπει να διασφαλίζει ότι οι Ενώσεις-μέλη της ΕΠΟ θα έχουν εκλογική δύναμη ανάλογη με την δύναμή τους σε ενεργά σωματεία και να κατοχυρώνει την πολυφωνία στα Δ.Σ. ενώσεων και ομοσπονδίας .
2.  Εσωτερικό αυτοέλεγχο  : Με την διασφάλιση της πολυφωνίας κατοχυρώνεται ο πρωτογενής εσωτερικός αυτοέλεγχος στις διοικήσεις ενώσεων και ομοσπονδίας.
3. Ανοιγμα στην κοινωνία: Κανένα νομικό εμπόδιο στην εγγραφή μελών στα ποδοσφαιρικά σωματεία, πλήν όσων έχουν να κάνουν με την ποινική τους κατάσταση και την ποδοσφαιρική τους ‘ταυτότητα’.
4. Αναβάθμιση της θέσης του αθλητή: Ενήλικοι ποδοσφαιριστές μπορούν αυτοδικαίως να γίνονται μέλη του ερασιτεχνικού σωματείου με πλήρη δικαιώματα και υποχρεώσεις, για όσο χρόνο παραμένουν αθλητές αυτού.
5. Διαφάνεια διοικήσεων: Κανένα μέλος διοικήσεως σωματείου, ενώσεως ή της ΕΠΟ δεν μπορεί να ασκεί τα καθήκοντά του εφόσον διώκεται ποινικά για αδίκημα σχετιζόμενο με το ποδόσφαιρο.
6. Οικονομική ελευθερία: Κανένας οικονομικός ή επαγγελματικός περιορισμός στις ερασιτεχνικές ομάδες, στα μέλη και τα στελέχη τους. Απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης και προσέλκυσης κεφαλαίων στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, με σαφείς, όμως, περιορισμούς κατά της πολυϊδιοκτησίας, του οικονομικού εγκλήματος και της κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης στην αγορά.
7. Αξιοκρατία: Στελέχωση  των σημαντικότερων οργάνων της ομοσπονδίας και των επαγγελματικών ενώσεων  μετά από δημόσια πρόσκληση ενδιαφέροντος με κριτήρια ΑΣΕΠ.
8. Ακηδεμόνευτη διαιτησία: Λειτουργία της διαιτησίας εντός της ομοσπονδίας  με αιρετά, όμως, από τους ίδιους τους διαιτητές όργανα διοίκησης  , έτσι ώστε να παρέχουν τα εχέγγυα της ανεξαρτησίας που χρειάζεται ο διαιτητής, αλλά και να μην  λειτουργούν ανέλεγκτα και ανταγωνιστικά προς την ομοσπονδία.
9. Επαγγελματική ελευθερία προπονητών: Το σύστημα προπονητικών προσόντων της UEFA αφορά την διακρατική πιστοποίηση των προσόντων τους και όχι τον τρόπο απόκτησής τους. Επομένως, ουδόλως συγκρούεται με το νομικό καθεστώς των προπονητών στην Ελλάδα. Την σύγκρουση την επινόησαν αυτοί που ανήγαγαν την παροχή διπλωμάτων προπονητών σε μια προσοδοφόρα επιχείρηση.
10. Αθλητική Δικαιοσύνη: Οι τακτικοί δικαστές και εισαγγελείς με γνώση του αθλητικού δικαίου συμβάλλουν στην εμπέδωση κλίματος αξιοπιστίας του ποδοσφαίρου, μόνο εφόσον επιλέγονται και  λειτουργούν με τις προβλεπόμενες συνταγματικές εγγυήσεις λειτουργικής και προσωπικής ανεξαρτησίας.    
11. Πολιτιστική λειτουργία: Το ποδόσφαιρο, εκτός από μπάλα, είναι και ηθικές αξίες, ιστορία, πολιτισμός, εκπαίδευση και στάση ζωής. Το γήπεδο, εκτός από κερκίδες και αγωνιστικός χώρος, πρέπει να γίνει και και  κέντρο φίλαθλης εκπαίδευσης, ιστορίας και πολιτισμού του ποδοσφαίρου. Οι σύνδεσμοι παλαιμάχων και οι νόμιμα οργανωμένοι οπαδοί αποτελούν ισότιμα μέλη της κοινωνίας του ποδοσφαίρου και αναλαμβάνουν πλέον ενεργό ρόλο στη πολιτιστική λειτουργία του ποδοσφαίρου.
12. Οικονομική στήριξη ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου: Τουλάχιστον το 15% των καθαρών εισπράξεων από οποιαδήποτε αιτία των επαγγελματικών συλλόγων θα διατίθενται για την λειτουργία ταμείου ανάπτυξης του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου.      
Κύριε Πρωθυπουργέ, βρίσκεστε ενώπιον ενός «μπρα-ντε- φερ» μεταξύ δικαίου και ανομίας.
Πιστέψτε στη δύναμη των αρχών και αξιών του κράτους δικαίου, που είναι ταυτόσημες με αυτές της κοινωνίας του ποδοσφαίρου.
Πιστέψτε στη δύναμη της κοινωνίας του ποδοσφαίρου και στην αξία των ανθρώπων που την απαρτίζουν.
Με αυτές τις αξίες και με ανθρώπους που θα δουλέψουν γι΄αυτές, μπορούμε να γυρίσουμε το ματς, έστω  και στην παράταση…
Αθήνα, 30-6-2020
Για το ΙΔΕΑΔ
Δρ. Ανδρέας Μαλάτος – Πρόεδρος