YOUTUBE

Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018

Α. Καραμανλή, Ποδόσφαιρο, πολιτική και νομοθεσία /Τοποθέτηση-παρέμβαση στην ετήσια σύνοδο ΙΔΕΑΔ 2018




Θα ήθελα καταρχάς να συγχαρώ το διοργανωτή της σημερινής ημερίδας: το Ινστιτούτο Διεθνούς και Ελληνικού Αθλητικού Δικαίου.
Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό να αναλαμβάνονται τέτοιες πρωτοβουλίες και μάλιστα από φορείς με βαθιά γνώση θεμάτων του αθλητισμού, αλλά και της δικαιοσύνης.
Και αυτή τη γνώση οφείλουμε να την κεφαλαιοποιήσουμε και να αναδείξουμε το ρόλο αυτών των φορέων ως πολύτιμων συμβούλων της Πολιτείας και αρωγών στην προσπάθεια για την αναβάθμιση του αθλητισμού.
Αντικείμενο της σημερινής συζήτησης είναι η αλληλεπίδραση ανάμεσα στο ποδόσφαιρο και την πολιτική και το ρόλο που διαδραματίζει σε αυτή τη σχέση η νομοθεσία.
Πιστεύω πως κανείς δεν θα διαφωνήσει ότι υπάρχουν σοβαρές παθογένειες και κακώς κείμενα στο ελληνικό ποδόσφαιρο, τα οποία πρέπει να διορθωθούν.
Και είναι διαχρονική και καθολική η απαίτηση του φίλαθλου κόσμου για διαφάνεια, ξεκάθαρους κανόνες και απόλυτη ισονομία.
Το ερώτημα είναι γιατί η πολιτική συχνά δεν ανταποκρίνεται σε αυτή της την αποστολή και μπαίνει στον πειρασμό να εργαλειοποιήσει το ποδόσφαιρο και να το χρησιμοποιήσει για την επίτευξη άλλων πολιτικών σκοπιμοτήτων.
Τα κόμματα οφείλουν πρώτα και κύρια να είναι συνεπή στα όσα υποστηρίζουν και να μην αλλάζουν θέσεις σαν τα πουκάμισα.
Θα επικαλεστώ το παράδειγμα του κυβερνώντος κόμματος, του Σύριζα: στο προεκλογικό του πρόγραμμα μιλούσε για ένα αντιπροσωπευτικότερο εκλογικό σύστημα στην ΕΠΟ, που θα ενίσχυε τη διαφάνεια.
Ως Κυβέρνηση ψήφισε ένα σύστημα ακόμα λιγότερο αντιπροσωπευτικό από αυτό που κατήγγειλε στο παρελθόν.
            Παράδειγμα δεύτερο: είδαμε τον πρώτο Υφυπουργό της Κυβέρνησης να νομοθετεί κατά του αυτοδιοίκητου στο ποδόσφαιρο, προτάσσοντας το ρόλο της ελληνικής νομοθεσίας και του Συντάγματος.
Για να δούμε στη συνέχεια τον διάδοχό του να ξηλώνει αυτό το νομοθέτημα με αλλεπάλληλες τροπολογίες που κινούνταν στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση.
Παράδειγμα τρίτο: ο πρώτος Υφυπουργός νομοθέτησε τη δυνατότητα να επιβάλλει ο αρμόδιος Υπουργός κυρώσεις και πρόστιμα για την τέλεση επεισοδίων.
Για να έρθει ο επόμενος να διαγράφει πρόστιμα που έχουν επιβληθεί με βάση το νόμο του προκατόχου του.
Θα μπορούσα να συνεχίσω με τη νομοθέτηση της Κάρτας Φιλαθλου, που παίρνει συνεχείς παρατάσεις και έχει καταστεί στην πράξη μέτρο ανεφάρμοστο.
Ή με την πλέον πρόσφατη τροπολογία που αποδομεί σε ένα ακόμη σημείο το ν.4326/2015 (νόμος Κοντονή), επιτρέποντας την ανανέωση της θητείας των τακτικών δικαστών από την ίδια την ΕΠΟ.
Δεν θα ισχυριστώ ότι δεν υπήρξε λανθασμένη προσέγγιση και από προηγούμενες κυβερνήσεις.
Όπως και κακοί χειρισμοί από την πλευρά αθλητικών παραγόντων, αφού, όπως λένε το ταγκό θέλει πάντα δύο.
Και ασφαλώς φέρουν και αυτοί ευθύνη, καθώς δεν προστατεύουν ως όφειλαν, το ίδιο τους το προϊόν.
Είδαμε όμως αυτή την Κυβέρνηση να εντάσσει το ποδόσφαιρο στο μικροπολιτικό της σχεδιασμό και να προσπαθεί μέσα από ενέργειες αποσπασματικές να ελέγξει κάθε πτυχή του.
Και όλα αυτά τα έβαλε κάτω από το μανδύα της δήθεν κανονικότητας.
Είδαμε, λοιπόν, στην πρόσφατη ιστορία της αθλητικής νομοθεσίας να ψηφίζονται, κατά πάγια τακτική, διατάξεις αποσπασματικές, φωτογραφικές, επικοινωνιακές και τελικά προβληματικές, επειδή δεν εντάσσονται σε ένα ολοκληρωμένο και συγκροτημένο σχέδιο.
Εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και ως Αναπληρώτρια Τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού θα ήθελα να σας μεταφέρω τη σταθερή μας θέση:
·         απόλυτη τήρηση της διαφάνειας και της νομιμότητας παντού.
·         άτεγκτη εφαρμογή του νόμου για όλους, χωρίς αστερίσκους και χωρίς παραθυράκια.
Και από αυτόν τον κανόνα δεν μπορεί να εξαιρεθεί το ποδόσφαιρο.
Θεωρούμε επιβεβλημένη την ανάγκη ενός νέου αθλητικού νόμου που θα αντιμετωπίζει συνολικά τα ζητήματα του αθλητισμού και κατ΄επέκταση του ποδοσφαίρου, λαμβάνοντας υπόψη το αυτοδιοίκητο, αλλά χωρίς να αφήνει περιθώριο για συνεχή μπαλώματα και πελατειακές λογικές. 
Ταυτόχρονα προτεραιότητά μας είναι να κωδικοποιηθεί και να απλουστευθεί η αθλητική νομοθεσία ώστε να υπάρχει ένα ενιαίο σώμα διατάξεων και κανονιστικών ρυθμίσεων, κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα. 
Θα κλείσω με την ευχή οι επόμενες πολιτικές που θα εφαρμοστούν στο ελληνικό ποδόσφαιρο, να είναι αυτές που θα το βγάλουν από το υποτιμητικό καθετώς επιτροπείας, στο οποίο βρίσκεται σήμερα.
Τότε θα έχει επιτευχθεί ο στόχος της επιστροφής στην κανονικότητα και θα έχει ανακτήσει το ελληνικό ποδόσφαιρο τη χαμένη του αξιοπιστία.
        Άννα Καραμανλή
Βουλευτής Ν.Δ.
Αναπληρώτρια Τομεάρχης
          Πολιτισμού & Αθλητισμού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου