YOUTUBE

Παρασκευή 18 Αυγούστου 2023

ΙΔΕΑΔ, Ουδέν κακόν αμιγές καλού

 

 Ουδέν κακόν αμιγές καλού

 

Μέσα στον ορυμαγδό των τραγικών συμβάντων  οπαδικής βίας που βιώσαμε πρόσφατα, της ανεπαρκούς πρόληψης και καταστολής της εκ μέρους του κράτους και της, συνηθισμένης πλέον, αμήχανης εξαγγελίας νέων μέτρων για την αντιμεωπισή της από την κυβέρνηση, αχνοφαίνεται η προοπτική μιας ευχάριστης εξέλιξης για το ποδόσφαιρό μας.

Είναι η σχεδόν ταυτόσημη, επίσημα δημοσιοποιημένη, αντίληψη των δύο από τους τέσσερις βασικούς παίκτες του παιχνιδιού, των κυρίων Μαρινάκη και Αλαφούζου, ότι το πρόβλημα της οπαδικής βίας δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί με μεμονωμένα και αποσπασματικά μέτρα, αλλά με μια συνολική αναβάθμιση του χώρου και μια ολιστική αντιμετώπιση του προβλήματος της ανομίας, διαφθοράς, αδιαφάνειας κλπ του χώρου του ποδοσφαίρου.

Αλαφούζος και Μαρινάκης, στα μέτρα που πρότειναν ως απαραίτητα για την συνολική αναβάθμιση του χώρου και την μέσω αυτής αντιμετώπιση του προβλήματος, έθεσαν ως προμετωπίδα, για πρώτη φορά από ποδοσφαιρικούς παράγοντες αυτού του διαμετρήματος, τον εκδημοκρατισμό του εκλογικού συστήματος της ΕΠΟ και την παραχώρηση εκλογικού δικαιώματος σε όλα τα ενεργά ποδοσφαιρικά σωματεία.

Γίνεται φανερό, ότι με αυτή τους την πρόταση οι δύο παράγοντες συντάσσονται με την άποψη, που επί χρόνια διακηρύσσουμε στο ΙΔΕΑΔ, ότι για να διορθωθούν τα κακώς κείμενα του ποδοσφαίρου θα πρέπει να αλλάξει η δομή της εξουσίας που ασκείται σε αυτό και ότι το πρώτο και αποφασιστικότερο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή είναι ο εκδημοκρατισμός του εκλογικού συστήματος.

Ας μην ξεχνάμε, ότι η ΕΠΟ είναι σήμερα η μοναδική ελληνική ομοσπονδία, όπου για τη ανάδειξη της διοίκησής της δεν ψηφίζουν απευθείας τα σωματεία που ανήκουν σε αυτήν αλλά οι ενώσεις στις οποίες υπάγονται.

Φυσικά, η αλλαγή του εκλογικού συστήματος από μόνη της δεν μπορεί να επιφέρει τα σκοπούμενα αποτελέσματα, διότι πρέπει να συνοδεύεται και από μια σειρά παράλληλων ρυθμίσεων, τις οποίες στο ΙΔΕΑΔ έχουμε επίσης υποδείξει έγκαιρα.

Όμως και μόνο η παραδοχή των Μαρινάκη - Αλαφούζου ότι θα πρέπει να εκδημοκρατιστεί το εκλογικό σύστημα της ΕΠΟ αποτελεί ένα πρώτο, μεγάλο και ελπιδοφόρο βήμα για την θεσμική αναβάθμιση του ποδοσφαίρου και την μέσω αυτής καταπολέμηση των χρόνιων παθογενειών του.

Από την άποψη αυτή οφείλουμε ως ΙΔΕΑΔ, αλλά και γενικότερα ως κοινωνία του ποδοσφαίρου, να χαιρετήσουμε την καινοφανή, πράγματι, δήλωση της βούλησής τους και να δηλώσουμε με τη σειρά μας συμπαραστάτες της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου