YOUTUBE

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019

Εθνική Αρχή Διαφάνειας, Ο ρόλος της ΕΑΔ στην αντιμετώπιση της Διαφθοράς στον Αθλητισμό (επιστολή προς το ΙΔΕΑΔ)






Αξιότιμε Κύριε Μαλάτο,

Με αφορμή την πρόσφατη ενημέρωσή μας σχετικά με την ετήσια σύνοδο του Ινστιτούτου Διεθνούς και Ελληνικού Δικαίου (ΙΔΕΑΔ), θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τον ρόλο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας στην αντιμετώπιση του φαινομένου της διαφθοράς στον αθλητισμό. Ειδικότερα:

Με τον Νόμο 4622/2019 για το Επιτελικό Κράτος (Οργάνωση, λειτουργία και διαφάνεια της Κυβέρνησης, των κυβερνητικών οργάνων και της κεντρικής δημόσιας διοίκησης) συστάθηκε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας με πρωταρχικούς σκοπούς την ενίσχυση της διαφάνειας, της ακεραιότητας και της λογοδοσίας στη δράση των κυβερνητικών οργάνων και των δημόσιων φορέων, καθώς και την πρόληψη, την αποτροπή, τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση των φαινομένων και των πράξεων διαφθοράς και απάτης στη δράση τόσο δημόσιων όσο και ιδιωτικών φορέων. Η Αρχή είναι υπεύθυνη μεταξύ άλλων για τον κεντρικό σχεδιασμό και τον συντονισμό όλων των δράσεων που κρίνονται απαραίτητες για την πρόληψη, την αποτροπή, τον εντοπισμό και την καταστολή της διαφθοράς και της απάτης, καθώς και για την ευαισθητοποίηση του συνόλου της κοινωνίας σε θέματα διαφάνειας και ακεραιότητας.

Στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της, η Αρχή ενδιαφέρεται να συμμετάσχει σε δράσεις για την πρόληψη και την καταστολή της διαφθοράς στον χώρο του αθλητισμού. Πράγματι, την τελευταία δεκαετία ο χώρος του αθλητισμού έχει αποτελέσει στόχο για τα φαινόμενα διαφθοράς. Σκάνδαλα διαφθοράς τα οποία δεν περιορίζονται μόνο στον τομέα του ποδοσφαίρου έχουν καταδείξει πόσο ευάλωτος είναι ο αθλητισμός στη διαφθορά ενώ έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη των οπαδών καθώς και της κοινωνίας στους αθλητικούς θεσμούς. Η Αρχή ήδη δραστηριοποιείται με διεθνή και ευρωπαϊκά προγράμματα (UNODCSRSP) που στόχο έχουν την εφαρμογή των αρχών καλής διακυβέρνησης στον αθλητισμό και την ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας στους σχετικούς φορείς. Επίσης, στηρίζει δράσεις και συνεργασίες που αποβλέπουν στη μείωση των κινδύνων διαφθοράς και στη συμμόρφωση με τα διεθνή πρότυπα (IPAQS).

Με την παρούσα επιστολή επιθυμούμε να εκδηλώσουμε το ενδιαφέρον μας στις δράσεις του Ινστιτούτου Διεθνούς και Ελληνικού Δικαίου και ζητούμε να λαμβάνουμε ενημέρωση για τις δραστηριότητές σας.

Στη διάθεσή σας για περαιτέρω πληροφορίες.

Με εκτίμηση,
Αναστασία Σωτηροπούλου
Ειδική Σύμβουλος ΕΑΔ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου