YOUTUBE

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019

Β. Ντάκουρης, "Χρηστή διακυβέρνηση" και Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης ( Παρέμβαση στη σύνοδο ΙΔΕΑΔ 18-10-2019)



Είναι προφανές πως όσοι περισσότεροι από τους κανόνες της χρηστής διακυβέρνησης εφαρμόζονται στις διεθνής και εθνικές αθλητικές ομοσπονδίες, τόσο περισσότερο μειώνονται και οι πιθανότητες της καλλιέργειας φαινομένων διαφθοράς στον αθλητισμό.

Την τελευταία δεκαετία αρκετές έρευνες και μελέτες σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο καταγράφουν και προτείνουν όχι μόνο την απόλυτη ανάγκη της εφαρμογής των κανόνων της χρηστής διακυβέρνησης, αλλά ξεκίνησαν να «μετρούν και να αξιολογούν» με συγκεκριμένους δείκτες-αρχές την διακυβέρνηση των εθνικών αθλητικών ομοσπονδιών.

Μια από τις πιο χαρακτηριστικές έρευνες είναι αυτή του  Παρατηρητηρίου Αθλητικής Διακυβέρνησης Εθνικών Ομοσπονδιών, όπου ορίζει 46 αυτονόητους και ξεκάθαρους δείκτες, οι οποίοι κατηγοριοποιούνται σε 4 κατηγορίες: Διαφάνεια, Δημοκρατικές διαδικασίες, Λογοδοσία-έλεγχος και Κοινωνική Ευθύνη.

Δυστυχώς, με μια απλή διερεύνηση των ιστοσελίδων ορισμένων ελληνικών ομοσπονδιών, θα διαπιστώσουμε αμέσως, πως μια απλή εφαρμογή  των περισσότερων δεικτών θα επιφέρει ακραίες αρνητικές τιμές.

Μία από τις χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις είναι αυτή της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης. Άκουσον Άκουσον, δεν αναρτούνται στην ιστοσελίδα της ή πουθενά στο διαδίκτυο τα: Πρακτικά Απόφασης Διοικητικού Συμβουλίου για θέματα λειτουργίας υπηρεσιών, προμηθειών, προσλήψεων κα, Πρακτικά Αποφάσεων Εκτελεστικής Επιτροπής για θέματα οικονομικής διαχείρισης, Πρακτικά Αποφάσεων Γενικών Συνελεύσεων για τους κανονισμούς Διαιτησίας, Οργάνωσης, Προσωπικού, Προμηθειών, Καθορισμού εκλογικών διαδικασιών κα. Δεν υπάρχουν ούτε καν τα πρακτικά των Εκλογικών Γενικών Συνελεύσεων με το ποια σωματεία ψήφισαν, ποια δεν ψήφισαν, με ποιους αντιπροσώπους και με ποιες εκλογικές διαδικασίες, όπως σταυροί, λίστες κα!!! Μία ολοκληρωτική αδιαφάνεια σε όλα τα επίπεδα που θυμίζει άλλες εποχές.

Η εκκωφαντική ένοχη σιωπή της ηγετικής ομάδας της ομοσπονδίας στα έγγραφα προς αυτήν ερωτήματά μας, αλλά και στις δημόσιες καταγγελίες μας, επιβεβαιώνουν όχι μόνο την μη χρηστή διακυβέρνηση, αλλά και τον μη εκδημοκρατισμό (ή τον εκφασισμό) όλων των διοικητικών διαδικασιών της ομοσπονδίας. Αντί δηλαδή να έχουμε χρόνο με τον χρόνο περισσότερη διαφάνεια και συμμετοχή στις αποφάσεις της ομοσπονδίας, έχουμε μονοπώληση της εξουσίας και μέγιστα εμπόδια στην εφαρμογή νέων ιδεών και προτάσεων. Μία χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή όπου η ηγετική ομάδα δεν έχει ορίσει έως σήμερα Διευθυντή και Προϊσταμένους στην ομοσπονδία, μη εφαρμόζοντας τον αθλητικό νόμο, επιδιώκοντας να κάνει η ίδια την δουλειά και του διευθυντή και του προϊσταμένου των οικονομικών υπηρεσιών, και των διοικητικών υπηρεσιών, και των προμηθειών και των χορηγιών, και του ταμία, και τις εκλογές και τόσα άλλα.

Γι αυτό είναι υποχρέωση της πολιτείας να θεσπίσει βασικά στοιχεία της εκλογικής διαδικασίας, ώστε να μην μπορούν να τα χειραγωγούν όσοι μονοπωλούν την εξουσία στις ομοσπονδίες και ταυτόχρονα να εποπτεύσει την νομιμότητα, την διαφάνεια και την δημοσίευση των κανονισμών της ομοσπονδίας, μιας και χωρίς αυτές τις προϋποθέσεις πραγματοποιείται χειραγώγηση ακόμα και του αυτοδιοίκητου των ομοσπονδιών.
Τέλος, θα ήθελα να εκφράσω την χαρά μου για όσα ειπώθηκαν σήμερα εδώ από τον Υφυπουργού Αθλητισμού κ Λευτέρη Αυγενάκη, καθώς και για την ομιλία και την παρουσία σε όλη την διάρκεια της συνόδου του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού κ Γιώργου Μαυρωτά. Και με αφορμή τα όσα ειπώθηκαν θα ήθελα επίσης να καταθέσω την πρόταση της υποχρεωτικής συμμετοχής στο Πρόγραμμα  Διαύγεια των Εθνικών Ομοσπονδιών μας, για όλες τις διοικητικές και οικονομικές αποφάσεις τους, όταν αυτές λαμβάνουν κρατική επιχορήγηση παραπάνω από ένα ύψος χρηματικού ποσού πχ τριακόσιες χιλιάδες ευρώ. Μία πρόταση που θα λύσει άμεσα τα περισσότερα προβλήματα αδιαφάνεια και θα ελαττώσει σε μεγάλο βαθμό τις πιθανότητες καλλιέργειας φαινομένων διαφθοράς!

Κ Αντρέα Μαλάτο, πρόεδρε της συνόδου, σας ευχαριστώ πολύ για την ευκαιρία που μου δώσατε να εκφράσω σύντομα κάποιες απόψεις και σας εύχομαι κάθε επιτυχία στις προσπάθειες σας.

Πτυχιούχος ΣΕΦΑΑ Αθηνών με ειδικότητα στην καλαθοσφαίριση και μεταπτυχιακές σπουδές στην Άσκηση και Ποιότητα Ζωής
Μέλος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Διοίκησης Αθλητισμού και Αναψυχής
Διεθνής Καλαθοσφαιριστής με την Εθνική Ελπίδων και Εθνική Παίδων
Πρώην Επαγγελματίας Καλαθοσφαιριστής και Προπονητής
Αντιπρόεδρος του ΓΑΣ Εύνικος και εκπρόσωπός του στην Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου