YOUTUBE

Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2019

ΑΣΕΑΔ 48/2017(Τμήμα Γ), Στίβος. Σπουδαίος λόγος μεταγραφής αθλητού η απομάκρυνση προπονητή από το σωματείο


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΛΥΣΗΣ
ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ (Α.Σ.Ε.Α.Δ.)

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ   48 / 4-4-2017        
ΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ

ΤΜΗΜΑ  Γ΄

Αποτελούμενο από τους, Άννα Ιωάννου – Φωτοπούλου, Πρόεδρο, Σωκράτη Γαβαλά, Μαρία Παπαδοπούλου, Κωνσταντίνο Βουλγαρίδη (Εισηγητή) και Αρετή Σκαφίδα, Μέλη.
Συνεδρίασε δημόσια στις 16-3-2017 στα Γραφεία του (Λ. Ανδρέα Παπανδρέου 37) στο Μαρούσι Αττικής, με την παρουσία και της Γραμματέως του Διονυσίας Ρωμανού, υπαλλήλου της Γ.Γ.Α. για να δικάσει την εξής υπόθεση μεταξύ:
ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΕΥΓΟΝΤΩΝ – ΥΠΕΡ’ ΩΝ Η ΠΡΟΣΘΕΤΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ: .... που παραστάθηκαν δια του πληρεξούσιου δικηγόρου τους, Σωτήρη Νοτάρη, ο οποίος κατέθεσε υπόμνημα.
ΤΟΥ ΚΑΘ’ ΟΥ Η ΠΡΟΣΦΥΓΗ – ΚΑΘ’ ΟΥ Η ΠΡΟΣΘΕΤΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ: Του Σ.Ε.Γ.Α.Σ., που εδρεύει στη Νέα Σμύρνη Αττικής και εκπροσωπείται νόμιμα, που παραστάθηκε δια του πληρεξούσιου δικηγόρου του, Γεώργιου Τράκη, ο οποίος κατέθεσε υπόμνημα.
ΤΟΥ ΠΡΟΣΘΕΤΩΣ ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΟΝΤΟΣ: Του αθλητικού σωματείου με την επωνυμία «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΠΕΥΚΗΣ Γ.Σ.», που εδρεύει στην Πεύκη και εκπροσωπείται νόμιμα, που παραστάθηκε δια του πληρεξούσιου δικηγόρου του, Σωτήρη Νοτάρη.
Η υπό κρίση από 1-3-2017 προσφυγή κατατέθηκε στη Γραμματεία του Συμβουλίου με αριθμό 27/3-3-2017.
Η υπόθεση εκφωνήθηκε με τη σειρά του πινακίου με αριθμό 1 και συζητήθηκε, αφού οι ανωτέρω πληρεξούσιοι δικηγόροι ανέπτυξαν τους ισχυρισμούς τους και ζήτησαν να γίνουν αυτοί δεκτοί.

ΑΦΟΥ ΜΕΛΕΤΗΣΕ ΤΗ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ
ΣΚΕΦΤΗΚΕ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ

Με την κρινόμενη προσφυγή, οι προσφεύγοντες, ως ασκούντες τη γονική μέριμνα των άνω ανηλίκων τέκνων τους, αθλητών του στίβου, ζητούν να ακυρωθεί η υπ’ αριθμ. 20/6-12-2016 απόφαση του Δ.Σ. του καθ’ ου, με την οποία επικυρώθηκε η απόφαση της Επιτροπής Μεταγραφών αυτού, που απέρριψε αίτηση μεταγραφής των άνω ανήλικων αθλητών για τους λόγους, που αναλυτικά εκτίθενται στην προσφυγή.
Με το περιεχόμενο αυτό η προσφυγή, για την οποία καταβλήθηκε το νόμιμο παράβολο, που προβλέπεται από τη διάταξη του άρθρου 126 παρ. 1 Ν. 2725/1999 (βλ. το υπ’ αριθμ. 126434502957 σχετικό παραστατικό), αρμοδίως και παραδεκτώς εισάγεται προς συζήτηση ενώπιον του παρόντος Συμβουλίου, που είναι αρμόδιο προς τούτο, (άρθρα 124, 126 παρ. 1 Ν. 2725/1999, όπως ισχύουν μετά την τροποποίησή τους µε τα άρθρα 44 και 46 Ν. 3057/2002). Περαιτέρω, η ως άνω προσφυγή, ασκήθηκε εμπροθέσμως, καθώς αυτή ασκήθηκε στις 3-3-2017 προ πάσης κοινοποιήσεως της προσβαλλόμενης αποφάσεως, ενώ δεν προκύπτει ότι οι προσφεύγοντες έλαβαν καθ’ οιονδήποτε τρόπο γνώση της άνω αποφάσεως του Δ.Σ. του καθ’ ου σε χρόνο πέραν των 8 ημερών από την άσκηση της προσφυγής ούτε και προτείνεται τέτοιος ισχυρισμός. Περαιτέρω, η προσφυγή είναι νόμιμη διότι στηρίζεται στις διατάξεις του Κανονισμού του καθ’ ου, 27 και 33 παρ. 3 Ν. 2725/1999 ως ισχύει (αναφορικά με την ισχύ των Κανονισμών κάθε αθλητικής ομοσπονδίας), καθώς και στη διάταξη του άρθρου 5 παρ.1 Συντάγματος. Σημειώνεται ότι κατά πάγια νομολογία του Α.Σ.Ε.Α.Δ. δύνανται το πρώτον να ερευνηθούν και σπουδαίοι λόγοι, που να επιβάλουν τη μεταγραφή, ενός αθλητή. Πρέπει, συνεπώς, να γίνει τυπικά δεκτή η προσφυγή και να ερευνηθεί περαιτέρω κατ’ ουσίαν.
            Από τις υπ’ αριθμ. 21336 και 21337/22-3-2017 ένορκες βεβαιώσεις στη Συμβολαιογράφο Αθηνών, Αλεξάνδρας ΜΕΡΓΙΑΝΟΥ, των ......, που ελήφθησαν ύστερα και από σχετική δήλωση κατά τη συζήτηση της υποθέσεως και από όλα τα έγγραφα, τα οποία προσκομίζουν οι διάδικοι αποδεικνύονται τα ακόλουθα πραγματικά περιστατικά: Κατά την περίοδο των μεταγραφών (1 έως 31-10-2016) και σύμφωνα με το σχετικό Κανονισμό του καθ’ ου, οι προσφεύγοντες ζητούσαν με αίτησή τους προς την αρμόδια Επιτροπή Μεταγραφών, αντιστοίχως, να εγκριθούν οι μεταγραφές των άνω ανηλίκων τέκνων τους, από το σωματείο με την επωνυμία «Α.Ο. ΠΕΥΚΗΣ» στο σωματείο με την επωνυμία «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΠΕΥΚΗΣ Γ.Σ.» Οι αιτήσεις απορρίφθηκαν από την Επιτροπή Μεταγραφών του Σ.Ε.Γ.Α.Σ. (από 23-11-2016 πρακτικό), που επικυρώθηκε με την υπ’ αριθμ. 20/6-12-2016 απόφαση του Δ.Σ. του Σ.Ε.Γ.Α.Σ. και με την αιτιολογία ότι επρόκειτο περί υπεράριθμων αιτήσεων ως προς τον προβλεπόμενο αριθμό μεταγραφών, που προβλέπει ο άνω Κανονισμός (δύο κατ’ ανώτατο αριθμό αθλητών από 9-12 ετών και από 12 έως 15 ετών). Αποδεικνύεται περαιτέρω ότι οι ανωτέρω ανήλικοι αθλητές του στίβου ηλικίας από 11 έως 15 ετών επιδεικνύουν ζωηρό ενδιαφέρον στα αθλήματά τους, ενώ βρισκόταν σε πολύ καλή συνεργασία με τους προπονητές του «Α.Ο. Πεύκης» ....... Πλην όμως η συνεργασία αυτών με το άνω σωματείο λύθηκε με αποτέλεσμα να επηρεασθεί δυσμενώς και στον τομέα της ψυχολογίας η πρόοδος των άνω ανήλικων αθλητών, με αποτέλεσμα τη μη δήλωση και μη συμμετοχή αυτών στους αγώνες στίβου των κατηγοριών τους κατά την αγωνιστική περίοδο 2016, ενώ περαιτέρω στο σωματείο αυτό δεν τους παρήχετο η αναγκαία τεχνική υποστήριξη. Ήδη οι άνω ανήλικοι αθλητές προπονούνται τακτικά στο σωματείο «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΠΕΥΚΗΣ», το οποίο τους παρέχει πλήρη τεχνική υποστήριξη έχοντας προσαρμοσθεί πλήρως στο νέο αθλητικό τους περιβάλλον. Επομένως, συντρέχουν σπουδαίοι λόγοι για να πραγματοποιηθεί η άνω μεταγραφή ενώ οι άνω διατάξεις του Κανονισμού του Σ.Ε.Γ.Α.Σ., που θέτουν ποσοτικούς περιορισμούς και όταν συντρέχουν σπουδαίοι λόγοι για τη μεταγραφή έρχονται, σύμφωνα και με πάγια νομολογία του Α.Σ.Ε.Α.Δ., σε αντίθεση με την συνταγματικώς προστατευόμενη αρχή της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας (αρθρ. 5 παρ.1 Σ.). Επομένως συντρέχει εν προκειμένω σπουδαίος λόγος για τη μεταγραφή των ανωτέρω ανήλικων αθλητών, οι οποίοι έχουν αποξενωθεί από το αρχικό τους σωματείο, επιθυμώντας να ενταχθούν στο άνω σωματείο, στοιχείο (του σπουδαίου λόγου), που δύναται να ερευνηθεί το πρώτον από το παρόν Συμβούλιο. Κατόπιν αυτών πρέπει να γίνει δεκτή η προσφυγή και η πρόσθετη παρέμβαση κατά τα αναλυτικά οριζόμενα στο διατακτικό, ενώ περαιτέρω θα πρέπει να διαταχθεί η επιστροφή του παραβόλου προς τους προσφεύγοντες.      

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

           ΣΥΝΕΚΔΙΚΑΖΕΙ την προσφυγή και την πρόσθετη παρέμβαση αντιμωλία των διαδίκων.
            ΔΕΧΕΤΑΙ την προσφυγή και την πρόσθετη παρέμβαση.
            ΑΚΥΡΩΝΕΙ την υπ’ αριθμ. 20/6-12-2016 απόφαση του Δ.Σ. του καθ’ ου με την οποία επικυρώθηκε το από 23-11-2016 πρακτικό της Επιτροπής Μεταγραφών του καθ’ ου, που απέρριψε τις αιτήσεις μεταγραφών των προσφευγόντων.
            ΕΓΚΡΙΝΕΙ τη μεταγραφή των ανήλικων αθλητών,,,,, ως νομίμως εκπροσωπούνται, από το σωματείο με την επωνυμία «Α.Ο. ΠΕΥΚΗΣ» στο σωματείο «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΠΕΥΚΗΣ Γ.Σ.».
ΔΙΑΤΑΣΣΕΙ την επιστροφή του παραβόλου στους προσφεύγοντες.
            ΚΡΙΘΗΚΕ και αποφασίσθηκε στο Μαρούσι, στις 31-3-2017 και δημοσιεύθηκε στον ίδιο τόπο στις 4-4-2017.
                Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                  Ο ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου