ΙΔΕΑΔ

ΙΔΕΑΔ, Ετήσια σύνοδος 2018



ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Το Ινστιτούτο Διεθνούς και Ελληνικού Αθλητικού Δικαίου (Ι.Δ.Ε.Α.Δ.)  σας προσκαλεί στην ετήσια σύνοδό του που διεξάγεται την Παρασκευή 19-10-2018 και ώρα 14.00 στο Ολυμπιακό Συγκρότημα του TAE KWON DO, στο Φάληρο, με θέμα:
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ, ΝΟΜΟΣ και ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην ημερίδα, η οποία δεν έχει κόστος συμμετοχής-εγγραφής, θα  αναλυθεί και θα συζητηθεί η διαδραστική σχέση, ποδοσφαίρου, νόμου και πολιτικής και θα επισημανθούν οι κυριότερες περιπτώσεις συνταγματικών και δικαιοκρατικών εκτροπών της σχέσης αυτής. Θα ακολουθήσει η καθιερωμένη ετήσια απονομή των Απολλώνειων Βραβείων.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

14:00      Χαιρετισμοί-Παρουσιάσεις
14:15      Μαίρη Μπενέα, Δημοσιογράφος-Δικηγόρος
Όταν η Πολιτεία παραβιάζει τους νόμους της στο ποδόσφαιρο
14:45      Νίκος Μάλλιαρης, Βετεράνος ποδοσφαιριστής-Πρώην μέλος επιτροπής αθλητισμού ΣΥΡΙΖΑ
Προγραμματικές θέσεις και κυβερνητική πολιτική  στο ποδόσφαιρο
15:15       Θοδωρής Φορτσάκης, Καθηγητής Νομικής-Πρώην Πρύτανης ΕΚΠΑ
Ο νόμος ως αποτέλεσμα της νομοθετικής λειτουργίας και μέσο άσκησης της πολιτικής εξουσίας
15:45       Χρήστος Δετσαρίδης, Καθηγητής Νομικής Δημοκρίτιου Παν/μίου
Συνταγματικά προβλήματα στη νομοθετική καθιέρωση της συμμετοχής τακτικών δικαστών στα πειθαρχικά και δικαιοδοτικά όργανα της ΕΠΟ
16:15       Νίκος Λαγαρίας, Δικηγόρος-Πρώην μέλος ΠΕΕΟΔ/ ΕΠΟ
Η καταπολέμηση της διαφθοράς στο ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο-Θεσμικές προτάσεις
16:45       Συζήτηση-Παρεμβάσεις
18:00       Απονομή Απολλωνείων Βραβείων


ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΘΕΜΑΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ

Η διαδραστική σχέση πολιτικής και ποδοσφαίρου έχει ήδη συζητηθεί ποικιλοτρόπως είτε με αφορμή την εκμετάλλευση του ποδοσφαίρου από την πολιτική εξουσία για ίδιο πολιτικό όφελος είτε και αντιστρόφως.

Είναι προφανές και απολύτως κατανοητό, ότι το ποδόσφαιρο, όπως και οποιαδήποτε άλλη κοινωνική δραστηριότητα σε μια ελεύθερη και δημοκρατική κοινωνία, απαιτεί την μεγαλύτερη δυνατή ανεξαρτησία του από την πολιτική, ιδίως όταν αυτή συντείνει σε περιορισμό της ελευθερίας του. Αντίθετα επιδιώκει την συνδρομή της πολιτικής, όταν αυτή έχει για το ποδόσφαιρο ευεργετικές, κυρίως οικονομικού περιεχομένου, στοχεύσεις.

Ποια είναι όμως η θέση του νόμου μέσα στην σχέση αυτή? Αναμφίβολα η πολιτική για να εφαρμοστεί χρειάζεται το νόμο. Πώς χρησιμοποιείται ο νόμος από την πολιτική εξουσία προκειμένου αυτή να ασκηθεί και στο χώρο του ποδοσφαίρου? Και αντίστροφα, ποια είναι η στάση του ποδοσφαίρου απέναντι στο νόμο, ως μέσου άσκησης πολιτικής στο ποδόσφαιρο? Και περαιτέρω, πως αντιδρά η πολιτική εξουσία στις περιπτώσεις παραβίασης ή μη εφαρμογής του νόμου, ακόμη και του Συντάγματος, στο ποδόσφαιρο?

Στο πλαίσιο των παραπάνω διαδράσεων, ποια πρέπει να είναι και ποια πράγματι είναι η στάση της πολιτικής έναντι του νόμου, όταν αυτός, θεσπιζόμενος ή εφαρμοζόμενος, καλείται να ρυθμίσει τα του ποδοσφαίρου? Σταθερή, ολιστική και διαχρονική ή μήπως αποσπασματική και ανάλογη της συγκυρίας? Προσανατολιζόμενη στην υιοθέτηση κανόνων αυστηρών και αναγκαστικού δικαίου ή διαλλακτικών και ενδοτικού δικαίου?

Τα πολιτικά κόμματα, ως φορείς σχεδιασμού και εφαρμογής πολιτικής, έχουν επιδείξει μέχρι σήμερα πολλές και διαφορετικές προσεγγίσεις στο θέμα της αντιμετώπισης του νόμου ως μέσου άσκησης της πολιτικής τους στο ποδόσφαιρο, οι οποίες εξαρτώνται όχι μόνο από την πολιτική τους φιλοσοφία αλλά και από την πολιτική και οικονομική συγκυρία, συχνά μάλιστα και από την θέση τους στην κυβέρνηση ή στην αντιπολίτευση. Ακόμη και η εναλλαγή υπουργών εντός της ίδιας κυβέρνησης έχει να επιδείξει τέτοιες διαφοροποιήσεις. Μέχρι ποίου σημείου,  τέτοιες διαφοροποιήσεις μπορούν να γίνονται ανεκτές με δικαιοκρατικά κριτήρια?

Και, τέλος, ποια η θέση του τακτικού δικαστή, όταν καλείται να λειτουργήσει σύμφωνα με το νόμο και το Σύνταγμα, μέσα στο ζοφερό αυτό περιβάλλον, ως μέλος πειθαρχικών και δικαιοδοτικών οργάνων του ποδοσφαίρου? Η προβληματική αυτή έχει αποκτήσει πρόσφατα εύλογη επικαιρότητα και πρωτίστως αφορά την ηθική υπόσταση του δικαστή και του δικαστικού σώματος γενικώτερα.
Ευελπιστώντας στο ενδιαφέρον σας για την αντιμετώπιση των παραπάνω προβληματισμών, παρακαλούμε για τις απόψεις σας και τη συμμετοχή σας.

Δρ. Ανδρέας Μαλάτος

Πρόεδρος  Ι.Δ.Ε.Α.Δ.
Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال