YOUTUBE

Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017

Α. Μαλάτος, Χαιρετισμός στην εκδήλωση της 29-5-2017 "Η Αλωση της Πόλης και η Ψυχή του Δικεφάλου"

Αγαπητοί φίλοι
Μετά τη σημαντική κοινωνική απήχηση της πρώτης μη νομικής εκδήλωσης του ΙΔΕΑΔ για την συνεισφορά των προσφυγικών σωματείων στον ελληνικό αθλητισμό (19 και 20 -3-2017 στο Μαρούσι), με μεγάλη χαρά αποδεχθήκαμε   την πρόσκληση να συνδιοργανώσουμε την σημερινή εκδήλωση, παρά το γεγονός ότι το ΙΔΕΑΔ,σαν επιστημονικός φορέας, ασχολείται κυρίως με θέματα της νομικής επιστήμης και ειδικότερα του αθλητικού δικαίου.
Διότι θεωρούμε αυτονόητη υποχρέωσή μας να συνεισφέρουμε σε κάθε προσπάθεια αφύπνισης του ελληνικού πνεύματος , αποκατάστασης της ιστορικής μνήμης και εμπέδωσης των πολιτιστικών μας αξιών στην σύγχρονη εποχή.
Στις 29 Μαϊου 1453 είχαμε πράγματι την Αλωση της Πόλης και του άρρηκτα συνυφασμένου με αυτή κοσμικού και πνευματικού συμβόλου, του Δικεφάλου Αετού.
Ομως τα συμβολικά σημαίνοντα του Δικεφάλου , το εθνικό και πολιτιστικό τους περιεχόμενο, δεν χάθηκαν με την Αλωση. Αντίθετα,  αποτυπώνονται από τότε σε κάθε πτυχή της πνευματικής, κοινωνικής, ακόμη και αθλητικής μας πραγματικότητας,
 Είναι αυτά τα συμβολικά σημαίνοντα που συνιστούν πράγματι την ψυχή του Δικεφάλου, η οποία δεν εξαϋλώθηκε με την Αλωση αλλά φτερούγισε σε όλη την Ευρώπη, τον Πόντο, την Μικρασία και την Παλιά Ελλάδα και εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να μας δείχνει τον δρόμο της εθνικής, κοινωνικής και πολιτιστικής μας επιβίωσης.
Μόνο που, κάτι ο συνωστισμός στην προκυμαία της Σμύρνης, κάτι οι πολιτικές μας αυταπάτες, κάτι το κυνήγι της καθημερινότητας, μας κάνουν συχνά να  αγνοούμε τόσο την προέλευση, όσο και την κατεύθυνση που μας δείχνει ο Δικέφαλος Αετός .
 Ετσι, από έθνος, λαός και κοινωνία με ρίζες χιλιετιών  κινδυνεύουμε να μετατραπούμε σε απλό συνοθύλευμα ανθρώπων που συγκυριακά συμβιώνουν χωρίς  συλλογικό σκοπό και προορισμό  στον συγκεκριμένο τόπο και χρόνο που ονοματίζεται Ελλάς των νεωτέρων χρόνων.
Και μπορεί μέσα στην γενικώτερη θολούρα που επικρατεί σε παγκόσμιο επίπεδο δικαιολογημένα να δυσκολευόμαστε σαν λαός να καταλάβουμε από πού ερχόμαστε και προς τα πού πηγαίνουμε.
Είμαστε όμως οι πνευματικοί επίγονοι  του Δικεφάλου Αετού  και  η ψυχή και το πνεύμα του Δικεφάλου θα πρέπει να  καθοδηγεί και την δική μας ψυχή και το δικό μας πνεύμα.
Για τον λόγο αυτό είναι σημαντικές οι εκδηλώσεις που αναδεικνύουν την ζώσα ψυχή του Δικαφάλου, όπως επίσης όσες τιμούν τους ανθρώπους που σήμερα ενσαρκώνουν ή έστω προσπαθούν να εφαρμόζουν και να αναδεικνύουν  τα συμβολικά σημαίνοντα του Δικέφαλου Αετού σαν βάθρο της συλλογικής συνείδησης του λαού μας.  Και γι΄ αυτό τον λόγο ευχαριστούμε διπλά την Δύναμη Προοπτικής και την κα Θωμαϊδου για την πρωτοβουλία διοργάνωσης της σημερινής εκδήλωσης , της ευχόμαστε δύναμη για να προχωρήσει  το δύσκολο έργο που έχει αναλάβει και την βεβαιώνουμε ότι θα είμαστε δίπλα της για να βοηθήσουμε όσο και όπως μπορούμε.

 Χαιρετισμός Προέδρου ΙΔΕΑΔ

Βράβευση Χρήστου Αρδίζογλου-Παλαίμαχου ποδοσφαιριστή ΑΕΚ

Πανοραμική άποψη της εκδήλωσης




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου