Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023

ΙΔΕΑΔ, Παράνομη η κρατική χρηματοδότηση ΠΑΕ – ΚΑΕ - ΤΑΑ από την φορολόγηση των κερδισμένων δελτίων στοιχήματος

 


Ένα από τα συμπεράσματα της ετήσιας συνόδου του ΙΔΕΑΔ  τον Οκτώβριο 2022 ήταν η διαπίστωση της παραβίασης της ενωσιακής νομοθεσίας από την κυβέρνηση με την χρηματοδότηση των ΠΑΕ και ΚΑΕ μέσω της φορολόγησης των κερδών από το στοίχημα των ελλήνων πολιτών.

Με το άρθρο 79 Ν.4764/2020 και τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις ορίζονται ως δικαιούχοι κρατικών επιχορηγήσεων, ΠΑΕ, ΚΑΕ και ΤΑΑ , δηλαδή   εμπορικές επιχειρήσεις και νομικά πρόσωπα που εκ του ενωσιακού δικαίου ( άρθρο 107 ΣΛΕΕ) , απαγορεύεται να λαμβάνουν κρατικές ενισχύσεις, δηλαδή απαγορεύεται να λαμβάνουν χρήμα προερχόμενο από την φορολόγηση των πολιτών, εν προκειμένω από την φορολόγηση των κερδών των παικτών του στοιχήματος.

Τα χρήματα που διατίθενται στις εμπορικές αθλητικές επιχειρήσεις, θα έπρεπε να διατεθούν όλα στον ερασιτεχνικό αθλητισμό και τα ερασιτεχνικά αθλήματα και σωματεία.

Το αν οι ΠΑΕ, ΚΑΕ, ΤΑΑ δικαιούνται να λαμβάνουν αποζημίωση από τον ΟΠΑΠ και τις άλλες στοιχηματικές εταιρίες για την χρήση των αγώνων τους, είναι ζήτημα που φαίνεται λογικό να αντιμετωπιστεί θετικά σαν νομική υποχρέωση των στοιχηματικών εταιριών, αλλά δεν μπορεί να ικανοποιηθεί μέσω της φορολόγησης των πολιτών. Αλλωστε αυτό αποτελούσε και την πάγια μέχρι τώρα θέση όλων των κυβερνήσεων, προκειμένου να συμπλέουν με τις ενωσιακές ρυθμίσεις.

Παρόμοιες οικονομικές «διευκολύνσεις» προς ΠΑΕ ή ΚΑΕ είχαν γίνει και στο παρελθόν με την μορφή απαλλαγής ή περικοπής χρεών προς το δημόσιο και είχαν επικριθεί από όλες τις πτέρυγες της βουλής.

Τώρα  που πλέον γίνονται απροκάλυπτα ευθείες χρηματοδοτήσεις και όχι απλές οικονομικές διευκολύνσεις δεν ακούγεται κιχ.

Αντίθετα, οι παρανόμως οφελούμενοι διαμαρτύρονται ότι δεν τους φτάνουν όσα παρανόμως καρπώνονται, ζητώντας περισσότερα.

Δεν φταίει γι΄ αυτό μόνο η κυβέρνηση.

Φταίει συνολικά το πολιτικό σύστημα που παριστάνει ότι ψιχαλίζει, τη στιγμή που η διαπλεκόμενη, και στον αθλητισμό, οικονομική εξουσία της χώρας το φτύνει κατάμουτρα.

Φταίνε, κυρίως, οι ίδιοι οι παράγοντες των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων και ομοσπονδιών, που  βλέπουν κρατικό χρήμα, που θα έπρεπε να διατεθεί σε αυτούς, να μπαίνει παράνομα στο ταμείο των ΠΑΕ και ΚΑΕ και να μην αντιδρούν ενώπιον των θεσμοθετημένων οργάνων της Δικαιοσύνης , της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της Επιτροπής Ανταγωνισμού κλπ.

Φταίνε  οι υπηρεσίες της Ε.Ε στην Ελλάδα και η Επιτροπή Ανταγωνισμού, που αντί να επιληφθούν αυτεπαγγέλτως κάνουν ότι δεν έχουν ακούσει και δεν έχουν καταλάβει τίποτα.

Υπάρχει κάποιος που θα αντιδράσει σε όλη αυτή την αυθαιρεσία?

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου